Burse - Fonduri mutuale

Fitch: Lichiditatile Rompetrol sunt insuficiente pentru acoperirea datoriei pe termen scurt

Fitch: Lichiditatile Rompetrol sunt insuficiente pentru acoperirea datoriei pe termen scurt

Dinu Patriciu este CEO al grupului Rompetrol si mai detine 25% din actiuni

01.06.2009, 00:00 21

Agentia de evaluare financiara Fitch considera ca grupul Rompetrol, controlat de compania KazMunayGaz din Kazahstan si condus de Dinu Patriciu, prezinta un risc ridicat la refinantare, lichiditatile disponibile fiind insuficiente pentru acoperirea datoriei pe termen scurt de 706 mil. dolari de la finele lunii martie.

Fitch a redus vineri ratingul de credit pe termen lung in valuta al grupului Rompetrol la "B", de la "B plus", si a atribuit calificativului perspectiva "negativa", acuzand deteriorarea profilului de credit al companiei.
Grupul, cu afaceri de 8,7 mld. dolari in 2008, se va confrunta in continuare cu presiuni asupra profitului operational, din cauza franarii activitatii din sectorul de rafinare, mai spune Fitch. Grupul Rompetrol este controlat de compania KazMunayGaz din Kazahstan in proportie de 75%, in timp ce Dinu Patriciu mai detine circa 25%.
Rompetrol Rafinare (RRC), principala companie din Romania a grupului, a inregistrat in primele trei luni pierderi neconsolidate de 291 mil. lei (69 mil. euro) si avea la sfarsitul lunii martie datorii de 3,18 mld. lei (757 mil. euro). Anul viitor, compania trebuie sa rascumpere obligatiunile de 571 mil. euro de la statul roman. Actiunile RRC au crescut in prima parte a sedintei de vineri cu 15%, insa au mai pierdut din avans dupa anuntul Ficth, inchizand la pretul de 0,0415 lei/actiune, in crestere cu 10% fata de ziua precedenta.
 
 

 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO