Burse - Fonduri mutuale

Floroiu, EFG: Acumularea de pe SIF-uri, un pariu pe Curtea Constitutionala

Floroiu, EFG: Acumularea de pe SIF-uri, un pariu pe Curtea Constitutionala
03.06.2009, 18:20 21

Bursa a trecut ieri pe minus, dupa ce jumatate de zi a evoluat in urcare, cu cresteri de pana la 3% pe SIF-uri. Societatile financiare au inchis insa cu o depreciere de 1% fata de referinta, in timp ce indicele BET, al celor mai lichide zece companii din piata, a inchis sub pragul pozitiv, cu o corectie de 0,05%. Indicele energetic BET-NG a reusit sa inchida sedinta in urcare, cu un avans de 0,3% fata de referinta.

Brokerii apreciaza ca tranzactiile din perioada urmatoare se vor concentra in special pe societatile financiare, investitorii mizand pe o decizie favorabila in ceea ce priveste eliminarea pragului de detinere la SIF-uri.
"Nu cred ca in ultimele saptamani
s-au cumparat SIF-uri pentru ca bancile ar fi raportat profituri in scadere sau pentru ca urmeaza sa participe la majorarile de capital ale bancillor. Investitorii au intrat la cumparare pe SIF-uri in speranta unei decizii favorabile din partea Curtii Constitutionale, iar tranzactiile din perioada urmatoare reprezinta un pariu in favoarea eliminarii pragului de detinere", a declarat Laurentiu Floroiu, directorul de tranzactionare al EFG Securities.
La categoria societatilor financiare, titlurile SIF Oltenia (SIF5) au inregistrat si de aceasta data cea mai mare corectie, de 2,7%, coborand astfel la pretul de 0,89 lei/actiune. Restul SIF-urilor au marcat corectii medii de 1%, titlurile SIF Moldova (SIF2) reusind insa sa inchida in urcare, cu un avans de 1,4% peste referinta. "Rulajul pietei este influentat de evolutia SIF-urilor, pentru ca sunt cele mai lichide titluri din piata. Cand exista fluctuatie pe societatile financiare, investitorii decid sa intre la cumparare pe restul emitentilor, fie ei Petrom, Biofarm sau Banca Transilvania", a adaugat Floroiu.
Valoarea tranzactiilor din sedinta de ieri a coborat la putin peste jumatate fata de rulajul din sedinta precedenta, la 7 mil. euro, fiind tranzactionate aproximativ 69 de milioane de titluri.
Printre cele mai tranzactionate actiuni s-au numarat titlurile companiilor petroliere Rompetrol Rafinare (RRC) si Petrom (SNP). Titlurile Rompetrol au coborat cu 2,5%, cea mai mare corectie din sectorul energetic, in vreme ce actiunile Petrom au urcat cu 0,4% peste referinta, la pretul de 0,261 lei/actiune. Societatile de utilitati Transgaz (TGN) si Transelectrica (TEL) au urcat cu 2,1% si respectiv 1,6%, sustinand astfel si evolutia pozitiva a indicelui de profil.
Companiile din sectorul chimic Amonil (AMO) si Azomures (AZO) au inregistrat printre cele mai mari scaderi din sedinta de ieri, de 4,7% si respectiv 1,5%. Si companiile din constructii au inregistrat corectii semnificative, titlurile Alro (ALR) si Alumil (ALU) coborand cu 4,5% si 3,4%. "Chiar daca piata da semnale pentru o consolidare, cred ca mai degraba este vorba despre o acumulare, in special pe SIF-uri. Nu poti sa vorbesti despre o consolidare a pietei, in conditiile in care aproape 80% din investitorii de pe piata locala sunt romani, iar stranii reprezinta sub 20%. Investitorii romani nu au forta sa sustina o consolidare pe termen lung a pietei. Nu cred insa nici ca interesul investitorilor straini pentru piata locala se va amplifica in perioada urmatoare", a continuat Floroiu.
Principalele piete externe inregistrau spre inchidere corectii de aproape 2% pe indicele britanic FTSE 100, in vreme ce indicele paneuropean Euro Stoxx 50 cobora cu 1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO