Burse - Fonduri mutuale

Fondul Europa Obligatiuni a batut depozitele in euro

30.08.2007, 18:06 14

Investitiile preponderente in obligatiuni europene au adus fondului Europa Obligatiuni, administrat de societatea Pioneer Asset Management, membra a grupului financiar Unicredit, un randament de 7,5% in euro in ultimele 12 luni, peste dobanda medie de 4-5% pentru depozitele bancare in euro de un an. Raportat la moneda nationala, randamentul fondului Europa Obligatiuni a fost negativ, de -4,4%.
"Revenirea pietelor europene de obligatiuni fata de anii trecuti, cand au existat schimbari ale ratei dobanzii in Uniunea Europeana, a influentat pozitiv plasamentele fondului Pioneer Europa Obligatiuni", spune Florin Dolea, director executiv al societatii de administrare Pioneer Asset Management. Fondul Europa Obligatiuni, fond de investitii denominat in euro administrat de societatea Pioneer Asset Management, a obtinut un randament in euro de 7,5% in ultimele 12 luni, cu peste 50% din activele fondului fiind plasate in obligatiuni guvernamentale emise de statele Uniunii Europene.
Plasamentele fondului Europa Obligatiuni constau in obligatiuni guvernamentale emise in Europa de Vest si Centrala, de cel mai coborat risc, cu rating de cel putin un A, potrivit lui Dolea. Europa Obligatiuni investeste si in obligatiuni municipale de pe piata locala.
"Decizia de investire se face pe baza rapoartelor de risc, fiind luate in calcul obligatiunile care promit cele mai bune performante", spune Dolea de la Pioneer Asset Management. La sfarsitul lunii iulie, fondul Europa Obligatiuni, cu active nete de 5,6 milioane de lei, numara 17 investitori. Investitiile la fondul Europa Obligatiuni se realizeaza in moneda europeana, dar si in zloti polonezi sau forinti maghiari, produsul investitional adresandu-se investitorilor care doresc o alternativa la depozitele bancare in euro.
Aprecierea monedei nationale in raport cu euro, care a determinat o crestere a atractivitatii obligatiunilor de pe piata locala, nu a dus la o modificare a strategiei de investitii spre majorarea expunerii pe instrumente financiare denominate in lei, spune Dolea.
"Politica de investitii a fondului Pioneer Europa Obligatiuni este pe termen lung, astfel ca aprecierea monedei nationale nu a dus la o modificare a plasamentelor," continua acesta. Mai mult, reprezentantul societatii de administrare Pioneer mizeaza pe o depreciere a monedei nationale in perioada urmatoare.
"Este destul de dificil sa faci prognoze asupra evolutiei monedei nationale. Am rezerve insa ca aprecierea leului va continua, avand in vedere cresterea deficitului de cont curent," spune Dolea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO