Burse - Fonduri mutuale

Fondul Proprietatea a strâns în IPO-ul Hidroelectrica aproape la fel de mulţi bani cât toate IPO-urile europene din S1/2023 la un loc

Fondul Proprietatea a strâns în IPO-ul Hidroelectrica...

Autor: Tibi Oprea

10.08.2023, 07:22 2416

♦ FP a încasat circa 1,9 mld. euro, faţă de 2,4 mld. euro celelalte IPO-uri ♦ Totuşi, piaţa IPO-urilor a avut în Europa cea mai slabă evoluţie din 2009 încoace, cu doar 34 de companii listate în primele şase luni ♦ În SUA, cel mai scăzut nivel din 2015 încoace.

IPO-ul Hidroelectrica din iulie a adunat în opt zile aproximativ 1,9 mld. euro de la investitori, sumă care se apropie de valoarea tuturor finanţărilor prin IPO din Europa din primele şase luni ale acestui an, respectiv 2,4 miliarde de euro.

Cu toate acestea, magnitudinea ofertei producătorului de energie electrică şi succesul acesteia vin într-un context nu tocmai favorabil pentru piaţa IPO-urilor. Doar 34 de companii europene s-au listat în S1/2023 pe bursă, cel mai scăzut nivel pentru o primă jumătate de an de la criza financiară încoace, notează Financial Times.

Potrivit datelor Association for Financial Markets in Europe (AFME), numărul de companii lis­tate în primele şase luni este cel mai scăzut din 2009, iar valoarea totală a finanţărilor este de asemenea la minimul ultimilor 14 ani. Capitalul atras a înregistrat o scădere de 42% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2022.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO