Burse - Fonduri mutuale

Fondul Proprietatea nu a convins nici anul acesta Conpet să distribuie dividende speciale

Fondul Proprietatea nu a convins nici anul acesta Conpet să distribuie dividende speciale

Foto: Victor Ciupuliga

Autor: Adrian Ionut Cojocar

30.04.2012, 11:51 733

Acţionarii transportatorului de produse petroliere Conpet Ploieşti (COTE), controlat de stat, au respins propunea Fondului Proprietatea (FP) privind distribuirea unui dividend special în valoare de 70 mil. lei din rezervele constituite de societate. Acţionarii au aprobat în schimb distribuirea de dividende de 22,26 mil. lei, din profitul obţinut de Conpet anul trecut, de 29,8 mil. lei.

Fondul Proprietatea a mai propus şi anul trecut distribuirea unui dividend special la Conpet, însă propunerea a fost de asemenea respinsă de acţionari, în speţă Ministerul Economiei, care deţine 58,7% din acţiuni. Fondul Proprietatea deţine 29,7% din capitalul companiei, după ce în ultimul an a cumpărat de pe bursă aproape 10% din acţiuni.

Conpet este una dintre companiile cu cele mai mari lichidităţi de pe bursă. La data de 31 decembrie 2011 investiţii pe termen scurt, care reprezintă cel mai probabil depozite bancare constituite de Conpet la termen, totalizau 200,3 mil. lei (46,6 mil. euro).

Valoarea brută/acţiune a dividendelor ce urmează să fie distribuite de Conpet anul acesta este de 2,5715 lei/unitate, astfel că randamentul din dividende raportat la ultimul preţ din piaţă, de 36 lei/acţiune, ajunge la 7,1%.

Cifra de afaceri a transportatorului de produse petroliere a stagnat anul trecut, la 341,8 mil. lei, însă profitul s-a diminuat cu 26%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO