Burse - Fonduri mutuale

Fondurile Danske au SIF-uri de 30 mil. euro

23.04.2007, 18:51 9

Companiile de administrare a investitiilor Danske Fund Management Company din Luxemburg si Danske Capital Fund Management Company Finlanda, membre ale grupului danez Danske Bank, detin impreuna pachete de 1,55% la SIF Oltenia, 1,96% la SIF Moldova si 2% la SIF Transilvania, potrivit unei raportari transmise Bursei de Valori.
Valoarea detinerilor raportate se ridica la peste 30 de milioane de euro, la ultimele preturi ale titlurilor SIF din sedinta de tranzactionare de vineri.
Fondurile administrate de Danske Capital detin pachete de actiuni si la celelalte SIF-uri, Banat-Crisana si Muntenia, insa aceste detineri nu depasesc pragul de 1%.
Danske Bank este cel mai mare grup financiar din Danemarca.
Potrivit legislatiei in vigoare, orice persoana poate detine singura sau in mod concertat cu alti investitori maximum 1% din capitalul social al unei SIF. In cazul in care un investitor depaseste pragul de 1%, conducerea SIF trebuie sa suspende drepturile de vot in cadrul AGA ale actiunilor care depasesc pragul de 1%, iar investitorul este obligat sa vanda titlurile respective in termen de trei luni de la depasirea limitei.
Pana in prezent, sapte investitori romani si straini au raportat depasiri concertate ale pragului de detinere de 1% la SIF-uri. Banca Transilvania a raportat ca detine 7,96% din SIF Banat-Crisana, societate la care firma Ampelus Holding, inregistrata in Cipru, mai detine un pachet de 4,6%. Depasiri ale pragului au mai raportat Deutsche Bank (putin peste 1% la SIF Transilvania), ING Bank (1,1% la SIF Banat-Crisana si SIF Moldova) si Julius Baer (intre 1,5% si 1,8% la toate cele cinci SIF-uri).
Omul de afaceri Catalin Chelu din Galati a fost primul care a raportat depasirea pragului de detinere la patru din cele cinci SIF-uri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO