Burse - Fonduri mutuale

Fondurile de investitii straine si-au dublat investitiile pe piata romaneasca

Fondurile de investitii straine si-au dublat investitiile pe piata romaneasca

Click pentru imaginea marita

09.10.2007, 18:35 116

Julius Baer International Equity Fund, cel mai mare fond strain de pe Bursa, si-a majorat plasamentele pe piata romaneasca cu 70% in primele sapte luni ale anului, de la 191 mil. euro, la sfarsitul lui ianuarie, la 324 mil. euro, la finele lunii iulie. Expunerea fondului pe actiuni romanesti a crescut astfel de la 1,6% la 1,8% din activele nete care se ridica la peste 18 mld. euro. Fondul, administrat de divizia americana a bancii elvetiene Julius Baer, este prezent pe piata romaneasca de aproximativ trei ani. Fondurile administrate de Julius Baer aveau in total 375 mil. euro pe Bursa la finele lunii iulie.
Fondurile nordice s-au numarat printre cei mai activi investitori de pe Bursa in acest an. Fondul suedez East Capital Balkan Fund si-a dublat in primele opt luni investitiile in actiuni romanesti, de la 50 mil. euro la aproape 110 mil. euro. Expunerea fondului pe Bursa romaneasca a crescut si ea de la 14,8% la 15,7%, dintr-un activ de 700 mil. euro. Al doilea fond administrat de East Capital si-a mentinut neschimbata investitia pe piata romaneasca la circa 24 mil. euro.
Alte fonduri suedeze cu investitii consistente pe piata romaneasca sunt Gustavia Balkans, cu plasamente de aproape 45 mil. euro, si Robur Balkanfond, apartinand grupului Swedbank, cu 36 mil. euro.
Conform statisticilor CNVM, investitorii suedezi au realizat investitii nete de peste 55 mil. euro in primele opt luni ale anului, din totalul investitiilor straine de 540 mil. euro. Grupul investitorilor nordici este completat de fondurile daneze ale Danske Bank, cu investitii insumand 34 mil. euro, si fondul finlandez FIM Emergin Europe, cu plasamente de 6 mil. euro.
Estonia este, de asemenea, foarte bine reprezentata pe Bursa, cu doua grupuri de fonduri, Hansa si Trigon, care aveau la sfarsitul lui august investitii totale de 135 mil. euro.
Fondul olandez MEI Roemenie en Bulgarije lansat in 2006 a devenit unul dintre cei mai mari investitori de la Bursa, cu investitii de 110 mil. euro la finele lui august. Fondul, orientat exclusiv pe bursele din Romania si Bulgaria, a cumparat pachete semnificative de actiuni la companii mai mici de pe Bursa si de pe piata RASDAQ in ultimul an.
Un alt fond care a intrat pe piata in ultimul an este Berenberg Balkan-Baltikum din Germania, care a adus circa 35 mil. euro pe Bursa de la inceputul anului.
Tot mai multe fonduri straine trec in politica de investitii gasirea de oportunitati atractive pe piata romaneasca.
"Cautam companii mici si mijlocii interesante in Romania", se arata in raportul de administrare pe luna august al fondului elvetian Clariden Leu Eastern Europe, care a investit circa 18 mil. euro pe Bursa.
Fondurile straine mizeaza in continuare pe SIF-uri, banci, pe companiile petroliere si farmaceutice, care sunt aproape nelipsite din orice portofoliu. Fondurile mari, precum Julius Baer, East Capital si Hansa detineau la sfarsitul primului semestru pachete de cate 1% din fiecare SIF.
Dezvoltatorul imobiliar Impact si retailerul IT&C Flamingo International sunt, de asemenea, printre tintele predilecte de investitii ale fondurilor straine.
Zece din primele fonduri de pe piata, ale caror portofolii sunt disponibile, detineau la sfarsitul primului semestru 18,6% din Impact si 20% din Flamingo, precum si 16,5% din Condmag Brasov, 14,3% din Socep Constanta si aproape 10% din Compa Sibiu.
Fondurile straine au intrat puternic si pe piata RASDAQ, cumparand pachete semnificative la companiile din domenii atractive, precum producatorul de lactate Albalact, unde Gustavia Balkans detine peste 5% din actiuni, Dafora Medias, unde Julius Baer are 6,9% din titluri, sau Prospectiuni Bucuresti, unde fondul olandez MEI detine peste 5%. Alte companii vizate de fonduri sunt Rompetrol Well Services, Armax Gaz Medias, Cemacon Zalau si THR Marea Neagra.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO