Burse - Fonduri mutuale

Fondurile KD si Aviva joaca un milion de lei la Londra

03.09.2009, 00:00 17

Trei fonduri de investitii administrate de societatile KD Investments si Aviva Investors detin investitii totale de un milion de lei in actiuni listate la Bursa de Valori de la Londra.

Fondurile mutuale administrate de societatea slovena KD Investment au plasat aproape 1 mil. lei in fonduri de investitii tranzactionate pe Bursa de la Londra (Exchange Traded Funds-ETF), potrivit rapoartelor semestriale de administrare. Fondul mutual KD Maximus avea investite aproape 3% din active de 32,2 mil. lei in fondurile iShares Emerging Market si Eastern Europe 10/40, in timp ce aproximativ 2% din activele de 1,3 mil. lei ale fondului diversificat KD Optimus erau investite in fondul iShares Europe Ex-UK la finele lunii iunie. Fondurile iShares reprezinta una dintre cele mai mari familii de Exchange Traded Funds la nivel mondial, fiind administrate de Barclays Global Investors.

"Prin aceasta noua categorie de investitii s-a obtinut un plus de diversificare datorat expunerii pe actiunile unor companii emitente din majoritatea tarilor emergente si din Europa, in conditii de costuri de tranzactionare reduse si lichiditate ridicata", scrie in raport.

Principalele plasamente pe piata locala de actiuni ale fondului KD Maximus erau titlurile Petrom care au atras 7,3% din active, BRD cu 7% si Transgaz cu peste 5% din active. In cazul fondului diversificat, titlurile BRD au atras 6,% din active, urmate la scurta distanta de actiunile Petrom si Transgaz.

KD Maximus a marcat un randament de 17% in primul semestru al anului, in timp ce fondul diversificat a obtinut o performanta de 12,2%.

La finele lunii iunie, fondul Intercapital, administrat de Aviva Investors si cu un randament de 1,7% in primul semestru, detinea actiuni la compania New World Resources, proprietarul celui mai mare furnizor de carbune brun din Cehia, in valoare de aproape 14.000 de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO