Burse - Fonduri mutuale

Fondurile monetare au atras investitii record de 9 mil. euro

09.12.2008, 18:24 27

Fondurile monetare au fost vedetele lunii noiembrie, cu intrari nete record de 33 mil. lei (9 mil. euro) si aproape 3.700 de investitori noi, marcand astfel o deplasare a interesului dinspre obligatiuni inspre depozite si alte instrumente ale pietei interbancare.

Fondurile mutuale au incheiat luna trecuta cu un volum al activelor nete de 863 mil. lei (228 mil. euro), in crestere cu 6,5% fata de luna octombrie, in principal gratie volumelor atrase de fondurile monetare si cele diversificate, potrivit raportului lunar emis de Asociatia Administratorilor de Fonduri (AAF).
Daca din fondurile de actiuni si cele de obligatiuni investitorii au retras un volum net total de 6,3 mil. lei (1,6 mil. euro), fondurile monetare si cele diversificate au reusit sa amortizeze pierderile cu intrari nete totale de peste 40 mil. lei (10,6 mil. euro). Fondurile monetare, care au raportat anul acesta o dublare a activelor nete pana la 266 mil. lei, detin o cota de 30,8% din piata fondurilor mutuale, urmate indeaproape de fondurile de obligatiuni care controleaza 27,7% din activele pietei. Astfel, mai mult de jumatate din activele pietei sunt investite in fonduri cu grad de risc scazut, fapt justificat de aversiunea la risc a investitorilor.
Este pentru prima data in acest an cand fondurile de obligatiuni raporteaza iesiri nete lunare, retragerile in valoare de 4,1 mil. lei fiind motivate fie de nevoia de lichiditate a investitorilor, fie de transferul spre alte tipuri de fonduri.
Dupa mai bine de zece luni in care fondurile de obligatiuni au fost principalele motoare de crestere ale industriei fondurilor mutuale, intrarile nete record de 33 mil. lei raportate de fondurile monetare in noiembrie marcheaza o reorientare a interesului investitorilor.
"Fondurile monetare vor continua sa fie in centrul atentiei in acest final de an si in primul trimestru al anului viitor. Cresterea fondurilor de obligatiuni, ca volum de active atrase, va continua, dar nu in aceleasi ritm ca pana acum, pentru ca din al doilea trimestru din 2009 sa ia din nou avant poate chiar la un ritm mai ridicat decat in 2008", a spus Dragos Neacsu, presedintele societatii de administrare BCR Asset Management.
Intrarile consistente atrase de fondurile monetare marcheaza "o extinderea a zonei cu risc scazut, fondurile monetare putand valorifica oportunitatile aparut pe piata interbancara", potrivit lui Neacsu.
Fondul BCR Monetar a atras de la investitori luna trecuta 28 mil. lei (7,4 mil. euro), cel mai consistent volum din industrie, urmat de fondul diversificat Carpatica Global cu 11 mil. lei (2,9 mil. euro) atrase luna trecuta si Raiffeisen Monetar cu intrari nete de 4,4 mil. lei (1,1 mil. euro).
Luna noiembrie a marcat o consolidare a pozitiei de lider in industria de administrare a investitiilor din partea societatii BCR Asset Management, care gestioneaza active nete de 344 mil. lei (91,2 mil. euro), cu o cota de 40% din piata. Pe locurile al doilea si al treilea in clasamentul administratorilor de fonduri mutuale dupa volumul activelor nete se situeaza BRD Asset Management si Raiffeisen Asset Management, cu active nete in gestiune de 110 mil. lei (30 mil. euro), respectiv 74,2 mil. lei (20 mil. euro).
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO