Burse - Fonduri mutuale

Fondurile mutuale au primit dezlegare la publicitate si distributie prin internet

Fondurile mutuale au primit dezlegare la publicitate si distributie prin internet

Mihai Ion, vicepresedintele UNOPC, sustine ca noul regulament va sustine dezvoltarea fondurilor mutuale

06.02.2008, 19:10 20

Regulamentul de functionare a fondurilor mutuale va fi modificat in vederea relaxarii restrictiilor privind publicitatea fondurilor mutuale si distributia unitatilor de fond si a schimbarii modului de calcul al activului unitar.
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a propus o serie de modificari regulamentului care stabileste modul de functionare a fondurilor de investitii, in incercarea de a corela legislatia actuala cu evolutia pietei de capital din ultimii ani. Aceste modificari au fost cerute insistent de administratorii de fonduri mutuale.
Probleme vechi in industria fondurilor mutuale cu un impact negativ atat asupra investitorilor (modul de calcul al activului unitar, inregistrarea dividendelor si actiunilor gratuite in activul fondului), cat si asupra administratorilor (interzicerea distributiei unitatilor de fond prin agenti sau prin internet, lipsa de reglementari clare si explicite despre modul de functionare a fondurilor de investitii imobiliare) isi gasesc rezolvare in proiectul de modificare a Regulamentului 15 din 2004.
Modificarile aduse modului de functionare a fondurilor de investitii si societatilor de administrare a investitiilor au fost publicate luni pe site-ul Comisiei, urmand ca dupa 14 zile lucratoare sa fie aprobata varianta finala modificata a Regulamentului 15 din 2004.
"Forma actuala a propunerilor de modificare reprezinta un progres notabil. Aceasta incorporeaza intr-o masura semnificativa propunerile transmise de catre Uniunea Nationala a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC) in ultimul an si jumatate si are in vedere armonizarea anumitor aspecte din legislatia interna cu cea europeana", a declarat Mihail Ion, vicepresedintele UNOPC.
Administratorii de fonduri de investitii prin intermediul UNOPC au demarat eforturile de corelare a legislatiei cu evolutia industriei fondurilor mutuale in urma cu aproape doi ani, motivand ca versiunea actuala a Regulamentului 15/2004 franeaza ritmul de dezvoltare al pietei. In ultimii trei ani, ritmul anual de crestere al activelor fondurilor deschise de investitii nu a depasit 87%, cu un minim de 50,7% atins in 2007. In comparatie, fondurile mutuale bulgare si-au triplat activele in fiecare din ultimii trei ani.
"Victime" ale Regulamentului 15 din 2004 au fost atat administratorii de fonduri, cat si investitorii: inregistrarea actiunilor gratuite provenite in urma majorarii de capital de la SIF Transilvania disputata in instanta a creat situatii contradictorii in piata. La fondul de actiuni Premio modul de calcul al activului unitar dupa informatii vechi de doua sau chiar trei zile a incurajat speculatiile investitorilor. Fondul de investitii imobiliare Imoplus a fost lichidat dupa doar doi ani de functionare, din cauza lipsei de reglementari clare in domeniul plasamentelor imobiliare. Administratorii de la Target Asset Management incearca de mai bine de un an sa lanseze un fond de investitii imobiliare, insa nu au reusit sa gaseasca pana in prezent o formula agreata de legislatie.
"Cele mai importante modificari vizeaza modul de calcul al valorii unitatii de fond, care in noua forma a Regulamentului 15 elimina intarzierea in reflectarea preturilor pietei in valoarea unitatii de fond. Subscrierile/rascumpararile se vor face la o valoare a unitatii de fond care va fi cunoscuta a doua zi dupa momentul subscrierii/rascumpararii, dar care va fi calculata pe baza preturilor pietei din ziua subscrierii/ rascumpararii pentru activele din portofoliul fondului, practica generalizata pe celelalte piete straine", explica Mihail Ion de la UNOPC.
Modificarile operate in calculul valorii unitatii de fond au ca efect eliminarea situatiilor care reduceau randamentele si cresteau artificial volatilitatea fondurilor. Reglementarea distributiei de unitati de fond prin internet si prin agenti de marketing vine in sprijinul administratorilor independenti, care nu fac parte din grupuri bancare si pentru care distributia implica eforturi financiare semnificative.
"Alte modificari notabile vizeaza schimbarea regulilor privind materialele publicitare, pentru care va fi suficienta doar avizarea de catre controlorul intern", continua vicepresedintele UNOPC. Daca proiectul va fi aprobat, materialele publicitare ale fondurilor mutuale nu vor mai fi avizate de CNVM, ci de departamentul de control intern al societatii de administrare.
Reglementarile stricte din domeniul publicitatii fondurilor mutuale au tinut industria fondurilor mutuale la un nivel incipient de promovare, sunt de parere administratorii.
"Impactul asupra industriei va fi semnificativ, pentru ca se creeaza cadrul unei dezvoltari sanatoase a industriei fondurilor", conchide Mihail de la UNOPC.

La vremuri noi, reguli noi:
Distributia unitatilor de fond prin agenti persoane fizice;
Distributia unitatilor de fond prin internet;
Pretul de emisiune/rascumparare a unitatii de fond se calculeaza pe baza activelor din ziua anterioara;
Inregistrarea dividendelor/actiunilor fara contraprestatie in bani in activul fondului cu doua zile anterior datei de inregistrare stabilita de actionarii emitentului;
Avizarea materialelor publicitare doar de catre controlorul intern;
Reglementarea fondurilor inchise de investitii imobiliare, a fondurilor inchise de investitii in instrumente ipotecare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO