Burse - Fonduri mutuale

Fondurile mutuale, prinse pe picior gresit de corectie

Fondurile mutuale, prinse pe picior gresit de corectie

Click pentru imaginea intreaga

17.08.2007, 19:22 27

Administratorii fondurilor mutuale nu au apucat sa isi reduca expunerea pe actiuni cotate inainte ca scaderile puternice sa inceapa la Bursa de Valori, arata statisticile Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC), asociatia administratorilor de fonduri mutuale.
Actiunile cotate aveau o pondere de 41,7% in portofoliile fondurilor mutuale la finalul lunii iulie, cand piata incepuse deja sa coboare, pondere similara cu cea de la finalul lunii anterioare, cand actiunile reprezentau 41,3% din active, conform aceleiasi surse.
Fondurile mutuale de actiuni si cele diversificate au atras in iulie inca 21,1 milioane de lei (6,5 milioane de euro) de la investitori pe fondul randamentelor ridicate oferite in ultimul an de actiunile listate, care au tras in sus castigurile acestor fonduri. Actiunile listate pe Bursa au intrat in declin insa de la finalul lunii iulie, astfel ca este de asteptat ca randamentele multora dintre fonduri sa aiba de suferit din cauza scaderilor. De la finalul lunii iulie unele din actiunile cotate au pierdut pana la 20% din valoare.
Cele mai profitabile fonduri pe ultimele luni au fost cele ale fondurilor de actiuni, cu castiguri de pana la 75% in ultimul an, conform UNOPC.
Cel mai profitabil fond de pe piata a fost Active Dinamic, administrat de Swiss Capital Asset Management, societate preluata la finele anului trecut de grupul financiar belgian KBC. Active Dinamic a adus un castig de 74,8% conform UNOPC. Pe locurile urmatoare s-au situat Omninvest, administrat de SIRA, cu o crestere de 64% in ultimele 12 luni si KD Maximus administrat de societatea slovena KD Investments cu un castig de aproape 60% pe aceeasi perioada.
UNOPC a renuntat incepand de luna aceasta sa mai prezinte castigurile lunare ale fondurilor, cele care permit investitorilor sa vada cat de bine au profitat administratorii de pe urma conjuncturii de pe piata. Reprezentantii UNOPC nu au putut fi contactati pentru a comenta aceasta decizie.
Fondurile diversificate, cu o pondere mai mica in active a actiunilor decat cea in cazul fondurilor de actiuni, au avut cresteri cuprinse intre 15% si 46%, in timp ce niciunul din fondurile cu investitii in obligatiuni si alte instrumente cu venit fix nu a depasit o crestere de 10% in ultimul an.
Fondurile monetare si cele de obligatiuni au continuat sa inregistreze rascumparari mai mari decat subscrierile, investitorii retragand cu aproape 3 milioane de euro mai mult decat au investit din aceste fonduri.
Activele fondurilor au ajuns la 800 de milioane de lei (circa 250 de milioane de euro), in crestere cu 2,4% fata de luna anterioara pe fondul subscrierilor venite de la investitori si al cresterii valorii investitiilor. Numarul de investitori a crescut cu circa 100 si a ajuns la 80.056 la finalul lunii iulie.
Din punctul de vedere al cotei de piata in ceea ce priveste valoarea activelor administrate, societatile bancilor ocupa primele cinci locuri in topul administratorilor. Primele doua locuri sunt ocupate de BT Asset Management si Raiffeisen Asset Management, cu cote de piata de 14,9% si respectiv 14,8%. Cele doua societati administreaza active in valoare de circa 36 de milioane de euro fiecare. Urmatoarele locuri sunt ocupate de SG Asset Management, parte a grupului BRD-Soc Gen. EFG Mutual Funds Management - detinuta de banca elena EFG Eurobank, actionarul majoritar al Bancpost si BCR Asset Management. Cele trei societati duc o lupta stransa pentru locul al treilea, avand cote de piata in intervalul 11,6-11,5%. Pe locul al saselea se situeaza prima societate independenta de pe piata - Globinvest, cu o cota de piata de 8,5% si active sub administrare de putin peste 20 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO