Burse - Fonduri mutuale

Fondurile private au strâns 97 mil. lei de la clienţi

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Roxana Pricop

13.10.2014, 00:06 350

Fondurile închise de investiţii, care atrag resurse în mod privat, au avut intrări nete de 97 milioane de lei de la investitori în acest an. Activele celor 27 de fonduri au ajuns astfel la 667 milioane de lei la finalul lunii septembrie.

Cea mai bună perioadă pentru fondurile închise a fost primul tri­mestru al anului, când volu­mul sub­scrierilor nete atrase a fost de 67,2 milioane de lei. În trimestrul al doilea, 30 milioane de lei au intrat în conturile fondurilor închise, iar în trimestrul al treilea investitorii au retras 10 milioane de lei din aceste fonduri.

Fondurile închise de investiţii se adresează investitorilor calificaţi şi cu disponibilităţi financiare ridicate, iar investiţiile pe care acestea le fac nu sunt publice. Acest tip de fond se numeşte închis pentru că subscrierile sau retragerile nu sunt posibile decât o dată sau de două ori pe an. Spre deosebire de fondurile mutuale care sunt deschise investitorilor zilnic. Fondurilor închise le este permis aproape orice tip de investiţie (acţiuni, imobiliare, tere­nuri agricole, artă, valute) şi îi expun pe investitori unor riscuri ridicate.

Cu toate aces­tea, pe piaţa locală fondurile în­chise sunt pre­fe­rate mai ales de investitorii instituţional (SIF-uri, fonduri de pensii) şi mai puţin de investitorii persoane private.

Cele mai performante fonduri închise sunt FAPT cu un randament de 15,37% şi BT Invest cu un randament de 12% în ultimele 12 luni, potrivit statisticilor emise de Asociaţia Adminis­tratorilor de Fonduri la finalul lunii septembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO