Burse - Fonduri mutuale

Fondurile româneşti de investiţii: Avem bani pentru listările statului dacă preţul este atractiv

Fondurile româneşti de investiţii: Avem bani pentru...

Autor: Roxana Pricop

03.09.2013, 00:08 13
Fondurile de pensii obli­gatorii, care dispun de active de 2,7 miliarde de euro, ar putea mobiliza 675 milioane de euro pentru listările companiilor de stat. Valoarea a fost calculată ca diferenţă între limita maximă admisă pentru investiţii în acţiuni (35% din active) şi plasamentele efective în acţiuni pe care acestea le au în prezent (10% din active).
 
„Suntem interesaţi să participăm la ofertele de privatizare. Vrem să inves­tim în România, pentru că vrem să ju­căm un rol activ în dezvoltarea eco­no­miei locale şi în eficientizarea acestor com­panii“, a spus Mihai Coca-Cozma, direc­torul general al companiei Alico Pensii.
 
Pentru că nu există suficientă ofertă pe piaţa financiară din România, fon­durile de pensii, care au strâns con­tribuţii de la peste 5,8 milioane de an­gajaţi români, sunt nevoite să inves­tească în companii străine, prin achiziţia de acţiuni sau obligaţiuni corporative, şi să contribuie astfel la dezvoltarea lor deşi pe plan local există un deficit mare de finanţare.
 
Fondurile de pensii şi SIF-urile pot veni cu cei mai mulţi bani
 
Alături de fondurile de pensii obli­ga­torii, al doilea in­ves­ti­tor instituţional  ca importanţă pe care se poate baza sta­­tul sunt cele cinci SIF-uri, cu active nete în gestiune de peste 1,4 mld. euro. Cele cinci SIF-uri ar putea mobiliza circa 130 mil. euro, potrivit calculelor ZF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO