Burse - Fonduri mutuale

Fondurile straine au fost mai active pe piata in aprilie

Fondurile straine au fost mai active pe piata in aprilie

Liviu Giugiumica, directorul executiv al Ca ib Securities

01.05.2008, 20:04 90

Investitorii straini si-au facut din nou simtita prezenta in piata in luna aprilie, dupa ce fusesera foarte putin activi in primul trimestru, societatile de brokeraj care lucreaza preponderent cu clienti straini revenind pe primele locuri in topul brokerilor.
KBC Securities, Raiffeisen Capital&Investment, CA IB Securities si ING Bank, societatile de brokeraj care intermediaza cea mai mare parte a tranzactiilor fondurilor de investitii straine, au realizat 40% din rulajul de pe Bursa din luna aprilie.
Indicii bursieri au stagnat in luna aprilie, insa unele dintre cele mai importante companii de pe Bursa cum sunt Petrom si BRD au inregistrat reveniri semnificative. Petrom, una dintre actiunile preferate in anii trecuti de fondurile straine a castigat aproape 18% in aprilie, in timp ce BRD a avansat cu 6%, cele doua fiind printre cele mai tranzactionate titluri de pe Bursa.
CA IB Securities, societatea de brokeraj a grupului UniCredit Tiriac, condusa de Liviu Giugiumica, a revenit pe locul al treilea in topul brokerilor, cu un rulaj de peste 100 mil. lei (27 mil. euro), dupa ce in martie se situase in afara primelor zece societati de brokeraj de pe Bursa. De asemenea, ING Bank, care in martie a ocupat pozitia a sasea in top, a urcat luna trecuta pe patru, cu un rulaj de 74 mil. lei (20 mil. euro).
KBC Securities, societatea de brokeraj controlata de grupul belgian KBC, ramane pe primul loc in top, cu un rulaj de 190 mil. lei (52 mil. euro) in aprilie. In primele patru luni ale anului, KBC Securities a intermediat tranzactii de 786 mil. lei (peste 215 mil. euro), reprezentand 11,3% din transferurile de pe Bursa. KBC a fost prima in top si in 2007.
Raiffeisen Capital&Investment (RCI), societatea de brokeraj a grupului Raiffeisen, a urcat pe pozitia a doua in top, depasind BT Securities, dupa ce a intermediat luna trecuta oferta publica initiala a Teraplast Bistrita (TRP), in valoare de 13 mil. euro. Rulajul total al RCI a fost luna trecuta de 168 mil. lei (46 mil. euro).
Actinvest din Brasov a urcat pe locul al saselea in topul lunii aprilie, dupa ce a intermediat vanzarea de catre SIF Transilvania a participatiei de 40% la Olimp Estival, pentru 23 mil. lei (6,3 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO