Burse - Fonduri mutuale

Fondurile straine nu s-au abtinut de la TLV

09.07.2008, 17:51 13

Statisticile privind miscarile de pe piata ale investitorilor straini, in principal fonduri de investitii, au devenit in ultimele luni printre cele mai urmarite informatii de catre investitorii care incearca sa anticipeze evolutia Bursei. In mod traditional investitorii locali asociaza achizitiile fondurilor cu cresterea pietei.
Stirea de acum cateva zile, conform careia investitorii straini au vandut luna trecuta mai mult decat au cumparat, a contribuit astfel probabil la scaderea pietei in ultimele zile. Dincolo de faptul ca valoarea reala a unei companii nu ar trebui sa depinda de prezenta sau absenta unui anumit tip de investitori pe piata, tranzactiile de ieri de la Bursa arata ca investitorii vad in continuare doar partea goala a paharului, chiar daca aceasta reprezinta doar 5% din imaginea de ansamblu.
Banca Transilvania (TLV) a anuntat luni ca a finalizat operatiunile de subscriere pentru majorarea capitalului social, peste 94% din actiunile oferite fiind cumparate de actionarii bancii. Majorarea s-a ridicat la peste 100 de milioane de lei sau aproape 30 mil. euro.
Investitorii straini, cei despre care s-a tot spus ca nu mai sunt interesati de piata romaneasca, au cumparat circa o treime din actiuni, adica 10 milioane de euro. Conform ultimelor statistici, actionarii straini detineau la finalul lunii iunie 36% din capitalul bancii, iar dreptul de a participa la majorare este direct proportional cu participatia. BERD este cel mai important actionar, cu 15% din actiuni.
Suma de 10 milioane de euro depaseste cu mult vanzarile nete de 2 milioane de euro realizate de investiorii straini luna trecuta pe piata si se adauga celor 25 de milioane de euro cumparari nete ale investitorilor straini in ultimele cinci luni, conform statisticilor BVB. In aceasta perioada piata a scazut continuu si din acest punct de vedere teoria ca piata scade din cauza fondurilor straine nu se confirma, investitorii locali fiind de fapt cei care vand.
In ciuda datelor privind majorarea capitalului bancii si a rezultatelor bancii pe primul semestru, investitorii au penalizat ieri actiunile Bancii Transilvania cu o scadere de pana la 2%, mai mare decat scaderea medie de pe piata. Nici profitul in crestere de 40% pe primul semestru nu a putut indulci pesimismul de pe piata. Castigul net de 111 mil. lei de pe primele sase luni nu face irealizabil profitul brut de 300 mil. lei pe intreg anul din bugetul bancii, mai ales ca Transilvania va incasa in trimestrul al treilea contravaloarea pachetului vandut la Asiban. Profitul din subscrierea in cadrul majorarii de capital a bancii la pretul de 0,35 de lei nu era evidenta cel putin pe termen scurt si tocmai acest fapt putand genera un interes redus pentru actiunile noi.
Pe intreaga durata a procesului de subscriere pretul actiunilor pe Bursa a scazut de la saptamana la saptamana. Vineri Banca Transilvania se tranzactiona cu doar 1% peste pretul din oferta destinata ationarilor, iar saptamana aceasta pretul a scazut pana la 0,33 lei/actiune, facand teoretic mai atractiva achizitia de actiuni din piata decat din majorarea de capital.
Lichiditatea scazuta din piata ar face insa dificila achizitia de pachete de actuni fara a creste pretul. Desi a fost printre cele mai tranzactionate actiuni de pe piata, Banca Transilvania a inregistrat ieri transferuri de un milion de euro, adica doar 3% din actiunile subscrise in majorarea de capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO