Burse - Fonduri mutuale

Fondurile străine preferă certificatele pe FP acţiunilor pe Bursă

Fondurile străine preferă certificatele pe FP acţiunilor pe Bursă

Autor: Roxana Daniela Pricop

15.06.2011, 23:56 1100

Compania britanică de investiţii City of London Invest­mentManagement este cel mai mare acţionar instituţional al FonduluiProprietatea (FP) cu o deţinere de 5,85% din capital, respectiv de802,3 mil. acţiuni FP, cumpărând cea mai mare parte din acţiuniprin intermediul unui produs derivat denumit warrant emis deUniCredit Bank şi nu direct de pe Bursa de la Bucureşti unde FP s-alistat pe 25 ianuarie.

Din totalul deţinerii de 802,3 milioane de acţiuni FP, doar134 de milioane au fost cumpărate direct de pe Bursa de ValoriBucureşti, potrivit unei raportări emise de fond. Prin intermediulwarrant-urilor, investitorii străini pot tranzacţiona pachete maride acţiuni, fără a influenţa puternic preţul de pe Bursă şi nutrebuie să fie înregistraţi la Depozitarul Central ca deţinători deacţiuni, ca în cazul în care ar cumpăra acţiunile de la BVB. Eibeneficiază însă de dividende, ca şi deţinătorii de acţiuniobişnuite.

Surse din piaţă spun că majoritatea warrant-urilor au fostcumpărate de compania britanică după ce FP s-a listat, deşi acesttip de produse derivate a reprezentat poarta de intrare pentrufondurile străine când Fondul nu era listat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO