Burse - Fonduri mutuale

FP a luat ieri o pauză după creşterile din ultima săptămână

FP a luat ieri o pauză după creşterile din ultima săptămână

Autor: Stefan Musgociu

08.03.2013, 00:08 879

Bursa de la Bucureşti a stagnat, într-o piaţă unde acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au recuperat pe final scăderea uşoară din timpul zilei şi au reuşit să revină la nivelul maxim al ultimilor doi ani, pe care l-au atins miercuri.

Volumele de tranzacţionare au fost reduse în cazul celor mai multe acţiuni, iar atenţia investitorilor a fost axată pe ti­tlu­rile SIF-urilor, OMV Petrom, BRD, precum şi pe acţiu­nile Fondului Proprietatea.

"Chiar dacă există şi zile de relaxare, precum cea de astăzi (joi - n.red.), piaţa continuă să înregistreze o evoluţie pozitivă. Investitorii rămân axaţi pe blue-chip-uri şi din această cauză vedem în fiecare zi că lichiditatea pieţei este grupată doar pe câteva acţiuni cheie. Cred că putem considera normală această situaţie în condiţiile în care investitorii nerezidenţi nu au o ofertă foarte bogată atunci când vor să cumpere pachete mari de acţiuni, iar investitorii locali în cea mai mare parte au un caracter speculativ şi se îndreaptă doar către anumite companii", a declarat directorul de tranzacţionare al Interca­pital Invest, Mihai Mureşian.

Titlurile Fondului Proprietatea au debutat la preţul de 0,62 lei, similar ultimei cotaţii de miercuri, când au încheiat la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani. Totuşi, după prima jumătate de oră de tranzacţionare, preţul a scăzut cu aproximativ 0,6% şi a revenit la 0,62 lei în ultimele minute de tranzacţionare. Volumele de acţiuni transferate au fost de trei ori mai reduse decât în ziua precedentă şi au cumulat doar 6,5 milioane de lei.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a avansat cu 0,6%, menţinându-se la cel mai ridicat nivel din ultimii aproape trei ani. Un nivel mai ridicat al indicelui BET-FI a fost înregistrat pe 3 mai 2010.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat şedinţa în creştere nesemnificativă, cu 0,11%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO