Burse - Fonduri mutuale

FT: Taxele, inflaţia şi comisioanele administratorilor decimează randamentele investitorilor europeni

FT: Taxele, inflaţia şi comisioanele administratorilor...

Autor: Ştefan Stan

02.11.2017, 00:04 220

Investitorii din Europa au fost afectaţi de o scădere de 29% a randamentelor anuale ale fondurilor de investiţii, cu o medie de 252 de puncte de bază, ca rezultat al taxelor, plăţilor compensatorii şi inflaţiei între 2013 şi 2015, potrivit Autorităţii Europene pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA).

Autorităţile de reglementare financiară din Europa au pus într-o lumină extrem de proastă impactul taxelor aplicate pe profit aplicate, care au secerat profiturile investitorilor, într-un studiu publicat luna aceasta, scrie Financial Times.

Fondurile tranzacţionate în Marea Britanie au oferit cel mai mare randament, de 13,84%. Totuşi, chiar profiturile au fost tăiate cu 345 de puncte de bază, la numai 10,39%, după ce au fost aplicate toate taxele şi s-a luat în calcul inflaţia.

Clopotele de alarmă au sunat şi în rândul investitorilor austrieci, cei care au avut cea mai slabă performanţă a fondurilor din toate ţările Uniunii Europene.

Randamentele au avut o medie de numai 3,16%, după ce investitorii au fost nevoiţi să dea înapoi peste jumătate din profituri sub formă de taxe şi alte plăţi compensatorii şi după ce s-a luat în calcul ajustarea la inflaţie.

ESMA a făcut de asemenea o comparaţie şi în legătură cu modul în care taxele, plăţile şi inflaţia afectează fondurile active şi pasive de acţiuni.

Fondurile pasive au generat randamente brute de 14,8%, care au fost reduse cu 851 de puncte de bază, la 6,31%.

În acelaşi timp, fondurile active au generat profituri mai mari, de 15,5%, dar care au scăzut impresionant după aplicarea regimului de taxare, în medie cu 1.222 de puncte de bază, la numai 3,27%.

Managerii de active vor încerca să justifice că nu pot fi responsabili de direcţia în care merge inflaţia, dar ESMA vrea să sublinieze diferenţele enorme între randa­mentele nete reale pe care fondurile le generează pentru investitorii din Uniunea Europeană, scrie Financial Times.

ESMA, de asemenea, a notat faptul că investitorii de retail sunt puţin interesaţi de impactul taxelor înainte de a cumpăra fonduri.

Studiul Autorităţii Europene pentru Valori Mobiliare şi Pieţe va oferi muniţie proaspătă pentru reglementatori să îşi urmărească agenda de reforme şi va ilustra riscurile enorme pe care factorii de decizie din UE le au în faţă înainte de a putea spune cu certitudine că au dezvoltat o piaţă comună pentru servicii de investiţii în Europa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO