Burse - Fonduri mutuale

Gheorghe Iaciu a cumpărat şi pachetul lui Templeton la Impact, ajungând să controleze 29% din dezvoltatorul imobiliar aflat în suferinţă

Gheorghe Iaciu a cumpărat şi pachetul lui Templeton la...

Autor: Andrei Chirileasa

26.05.2013, 21:28 452

Omul de afaceri Gheorghe Iaciu, care controlează împreună cu grupul britanic HSBC compexul comercial Doraly din Afumaţi, a mai cumpărat un pachet de 12,171 milioane de acţiuni Impact, reprezentând 6,15% din capitalul dezvoltatorului imobiliar. El şi-a consolidat astfel statutul de cel mai mare acţionar al Impact, ajungând la o participaţie de 29%. Tranzacţia s-a realizat la un preţ de 0,14 lei, sub cotaţia de pe bursă de 0,15 lei, valoarea deal-ului fiind de 1,7 milioane de lei (391.000 de euro).

Cel mai probabil vânzătorul este fondul de investiţii Templeton GIT Emerging Markets, care era înregistrat anterior cu o participaţie identică. Templeton a cumpărat pachetul de acţiuni în decembrie 2009, de la Dan Ioan Popp, pentru 7 milioane de lei (1,6 milioane de euro), aceasta fiind una dintre primele investiţii importante realizate în România după ce grupul american a fost selectat în iunie 2009 să administreze Fondul Proprietatea (FP). Investiţia în Impact le-a adus americanilor pierderi de 5,3 milioane de lei (1,21 milioane de euro), în condiţiile în care Impact s-a confruntat cu probleme tot mai mari în ultimii ani, iar acţiunile s-au prăbuşit pe bursă.

În martie, Banca Transilvania a executat silit participaţiile deţinute la Impact de Dan Ioan Popp şi Carmen Săndulescu, fondatorii companiei, pentru a recupera un credit de la aceştia. În urma acestei tranzacţii, Iaciu a fost raportat cu o participaţie de 23% din Impact. El a schimbat consiliul de administraţie şi urmează să numească un nou CEO. Ceilalţi acţionari importanţi ai Impact sunt Adrian Andrici, cu 10,7%, suedezii de la East Capital cu 10,1% şi fondurile ING. Compania are o capitalizare de 29,8 milioane de lei (6,8 milioane de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO