Burse - Fonduri mutuale

Ghergus, Confident: Mi-e teama pentru Bursa in restul anului

22.05.2009, 00:00 31

Bursa a revenit ieri pe scadere, inregistrand corectii semnificative, in special la nivelul societatilor financiare, grupate sub indicele BET-FI, care au pierdut 5,6% fata de referinta. Indicele extins al pietei, BET-XT, care reda evolutia celor mai lichide 25 de companii, a coborat cu 4,3%, o corectie asemanatoare fiind inregistrata si de sectorul energetic, care a pierdut 4% fata de nivelul de miercuri.
Brokerii apreciaza scaderea de ieri ca una conjuncturala, pe termen scurt piata pastrandu-si trendul ascendent, pe fondul unor posibile reduceri ale dobanzilor bancare, in timp ce pe termen mediu si lung, evolutia Bursei ramane nehotarata, stare accentuata si de apropierea alegerilor prezidentiale.
"Scaderea de azi (ieri n.a.) este una conjuncturala, legata de aprecierile unor analisti economici care sunt de parere ca criza nu s-a terminat si nu este cazul unui entuzism prea ridicat. Pe termen scurt piata are toate sansele sa continue aprecierile pe fondul unor posibile reduceri ale dobanzilor bancare la depozite, vesti care se amplifica in piata de la diversi bancheri. Cred doar ca se asteapta ca primul pas sa il faca cele mai mari banci din sistem, apoi restul bancilor le vor urma", a declarat Nicolae Ghergus, directorul general al societatii de brokeraj Confident Invest.
Societatile bancare BRD si Banca Transilvania (TLV) au inregistrat pierderi considerabile, de 5,2% si respectiv 3%, titlurile bancii romanesti coborand sub pretul de 1 leu/actiune.
La categoria societatilor financiare, cele mai mari pierderi le-au inregistrat titlurile SIF Oltenia (SIF5), care au pierdut 6,4% fata de referinta, atingand nivelul de 0,8 lei/actiune. In top au urmat corectiile SIF Muntenia (SIF4) si SIF Moldova (SIF2), care au pierdut 5,8% si respectiv 5,7%, in vreme ce restul SIF-urilor, respectiv SIF Banat-Crisana (SIF1) si SIF Transilvania (SIF3) au coborat cu sub 5% fata de referinta.
"Pe termen mediu si lung piata locala de capital este insa dependenta de evolutia crizei internationale, efecte care din pacate la noi vor fi amplificate si de atitudinea guvernului. Imi este teama insa ce se poate intampla pe piata locala de capital, in conditiile in care de la inceputul guvernarii nu am auzit vorbindu-se deloc despre nicio investitie, ci doar de salarii si pensii. Si mai trebuie sa facem fata si unui an electroral. Istoric vorbind, in timpul guvernarilor de stanga, pietele de capital inregistreaza cele mai proaste evolutii", a adaugat Ghergus.
In sectorul energetic, cele mai mari scaderi le-au inregistrat titlurile companiei petroliere Rompetrol Rafinare (RRC), care au coborat cu 6,7% fata de nivelul de miercuri, in timp ce actiunile Petrom (SNP) au inregistrat o corectie de 2,6%, atingand nivelul de 0,224 lei/titlu.
Societatile de utilitati Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) au consemnat pierderi de 4,8% si respectiv 2,8%.
Companiile din constructii au inregistrat printre cele mai mari scaderi din sedinta de ieri, titlurile Condmag (COMI) si Dafora (DAFR) marcand pierderi de 10,3% si 7%.
Rulajul pietei s-a mentinut si ieri extrem de scazut, la doar 3,2 mil. euro, volumul de tranzactionare s-a situat la 56,1 milioane de titluri, coborand la jumatate fata de nivelul tranzactiilor de la inceputul lunii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO