Burse - Fonduri mutuale

Ghergus, Confident: Perspectiva reducerii dobanzilor va duce la cresteri

Ghergus, Confident: Perspectiva reducerii dobanzilor va duce la cresteri
26.04.2009, 18:48 22

Brokerii apreciaza ca incepand din luna mai, odata cu prima transa a imprumutului de la FMI, care va duce la posibile reduceri ale dobanzilor bancare, piata de capital locala poate sa inregistreze un nou val de cresteri, mai moderate insa decat cele de la sfarsitul lunii trecute.

"Raliul de luna trecuta a fost dat de o intrare masiva de bani din piata monetara in piata de capital, entu-ziasmul investitorilor fiind dat de perspectiva reducerii dobanzilor bancare odata cu incasarea primei transe a imprumutului de la FMI. Este de asteptat ca dobanzile bancare sa inceapa sa scada de luna viitoare. La dobanzi bancare de peste 15% nu poti spune ca exista piata de capital, iar o reducere a acestora ar aduce bursa mai aproape de normalitate", a declarat Nicolae Ghergus, directorul general al firmei de brokeraj Confident Invest.
Vineri bursa a inregistrat o apreciere moderata, de 2,3% pe indicele BET, in vreme ce indicatorul energetic BET-NG a consemnat cea mai mare crestere din piata, de 3,2%. Societatile financiare au fost sistate de la tranzactionare pe durata desfasurarii AGA.
Din aceasta cauza, lichiditatea din sedinta de vineri s-a mentinut redusa, la 11,7 mil. lei (2,7 mil. euro), pe un volum de tranzactionare de 65,6 milioane de titluri.
Printre cele mai tranzactionate companii din sedinta de vineri s-au numarat producatorii chimici Amonil (AMO) si Azomures (AZO), care au inregistrat insa evolutii diferite. Titlurile Azomures au coborat cu 0,5%, in vreme ce actiunile Amonil s-au apreciat cu aproape 8%, a doua cea mai mare crestere din sedinta trecuta.
"Pe termen scurt este foarte interesant de vazut ce reactii vor produce deciziile AGA de la SIF-uri si este foarte posibil sa asistam chiar la procese intentate din partea investitorilor pentru anularea unora dintre acestea. Un lucru este cert insa, atat conducerile SIF-urilor, cat si actionarii sunt de acord asupra acordarii de dividende", a apreciat Ghergus in legatura cu adunarile generale de la societatile financiare, de sambata.
In sectorul energetic, societatile de utilitati Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) au inregistrat printre cele mai mari cresteri, de 8,3% si respectiv de 5,4%.
Companiile petroliere Petrom (SNP) si Rompetrol Rafinare (RRC) au marcat aprecieri ceva mai temperate, atingand nivelul de 0,178 lei/ actiune si respectiv 0,0315 lei/titlu.
Societatile bancare BRD si Banca Transilvania (TLV) au inregistrat si ele evolutii pozitive atingand nivelul de 6,85 lei/ actiune si respectiv 1,17 lei/ actiune, in vreme ce titlurile Broker (BRK) au continuat aprecierea puternica din ultimele sedinte, cu o crestere de 7,2%, pana la pretul de 0,179 lei/titlu.
"In continuare nu cred ca putem vorbi de o corelare a pietei locale cu pietele externe, in conditiile in care in ultima perioada nu vin deloc bani de afara. Putem in schimb aprecia ca investitori sunt influentati in decizii de ce se intampla pe pietele externe, insa in perioada urmatoare ma astept ca stirile interne sa conteze mai mult. Investitorii vor fi mai atenti in special la bugetele anuntate pentru restul anului", a incheiat Ghergus.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO