Burse - Fonduri mutuale

Ghergus, Confident: Suntem inca in cautarea echilibrului

Ghergus, Confident: Suntem inca in cautarea echilibrului
27.11.2008, 18:49 24

Indicele BET, principalul indice din piata care reda evolutia celor mai lichide 10 companii din piata, a pierdut 0,01%, coborand cu putin sub pragul suport de 3.000 de puncte. Indicele compozit al pietei, BET-C, a inregistrat o scadere ceva mai mare, coborand cu 0,7% sub nivelul de referinta.

"Nu ma astept sa scada volatilitatea din piata prea curand, aceasta stare devenind normalitatea pentru ultima perioada. Bursa de la Bucuresti reactioneaza mai puternic la acest fenomen din cauza lipsei de lichiditate si a investitorilor mari. Suntem inca in cautare de echilibru", a apreciat Nicolae Ghergus, directorul general al societatii de brokeraj Confident Invest.
Titlurile Petrom (SNP) au reusit sa inchida sedinta de ieri in urcare cu 1,7%, atingand un pret de tranzactionare de 0,184 lei/actiune, spre deosebire de actiunile celei de-a doua companii petroliere listata, Rompetrol Rafinare (RRC), actiunile companiei pierzand in sedinta de ieri 1,6%, coborand astfel la pretul de 0,0181 lei/ actiune.
In sectorul utilitatilor, titlurile companiei transportatoare de energie electrica Transelectrica (TEL) au inchis sedinta in stationare, la nivelul de 12,6 lei/actiune, in vreme ce actiunile companiei de transport de gaze naturale, Transgaz Medias (TGN), au coborat cu 1,9%, pana la pretul de tranzactionare de 131,5 lei/actiune.
Evolutiile volatile ale companiilor din sectorul energetic n-au reusit sa aduca indicele de profil pe plus, BET-NG, coborand in sedinta de ieri cu 0,6%.
Societatile financiare de investitii, au inregistrat corectii ceva mai temperate, cea mai mare scadere fiind consemnata de titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1), care au pierdut 1,5% fata de nivelul de referinta, atingand un pret de tranzactionare de 0,655 lei/actiune.
Actiunile SIF Moldova (SIF2) au reusit sa inchida sedinta de ieri in urcare cu 0,8% peste nivelul de referinta, in timp ce restul SIF-urilor au consemnat corectii de pana la 0,8%, in cazul actiunilor SIF Muntenia (SIF4).
Titlurile SIF Oltenia (SIF5) au fost printre cele mai tranzactionate titluri din randul societatilor financiare, fiind tranzactionate 1,4 mil. de actiuni. Actiunile SIF5 au pierdut ieri 0,7%, coborand la pretul de tranzactionare de 0,7 lei/actiune. "Daca PER-urile se redreseaza in jurul valorii de 5-10, abia atunci putem vorbi de un echilibru pe piata locala. Cred ca treptat Bursa va ajunge sa redea cu adevarat valoarea companiilor listate, pretul pe actiuni fiind relevant in acest sens", a adaugat Ghergus.
In sectorul financiar, actiunile BRD au reusit sa inchida sedinta de ieri in urcare cu 0,6%, atingand un pret de 8,25 lei/actiune, pe cand actiunile Bancii Comerciale Carpatica (BCC) au inchis la acelasi nivel de referinta de 0,198 lei/actiune, atins in sedinta precedenta.
La categoria international, actiunile bancii austriece Erste Bank s-au apreciat cu 4,2%, pana la pretul de 65 lei/actiune.
Bursele externe au reusit ieri sa inchida in urcare, consemnand aprecieri considerabile de pana la 1,9% in cazul indicelui german DAX.
Indicele britanic FTSE 100 s-a apreciat cu 1,5%, in vreme ce indicatorul bursier francez CAC 40 a urcat cu 1,7%. "In momentul in care se va termina criza din America, cu toate ca Romania nu are expunere prea mare pe piata americana, abia atunci ne putem astepta la o reluare a cresterilor pe piata locala", a incheiat Ghergus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO