Burse - Fonduri mutuale

Globinvest: Am devenit mai precauti in privinta pietelor externe din cauza fluctuatiilor

Globinvest: Am devenit mai precauti in privinta pietelor externe din cauza fluctuatiilor

Click pentru imaginea marita

21.03.2007, 19:30 19

Societatea Globinvest ia in calcul lansarea fondului de investitii externe Euroglobinvest sub forma unui fond de fonduri, corectiile bursiere de pe pietele europene determinand reprezentantii societatii sa prefere plasamentele in alte fonduri de investitii, mai putin expuse fluctuatiilor.
Recenta instabilitate inregistrata de pietele externe de capital ii face pe administratorii autohtoni de fonduri de investitii sa se gandeasca de doua ori inainte de a-si transfera investitiile la nivel european.
"Exercitiul pe pietele externe de capital este mai mult decat necesar societatilor locale de administrare a investitiilor. Cu toate acestea, fluctuatiile recente ale burselor europene impun precautie si o analiza profunda a potentialului de crestere al pietelor europene", spune Ilie Cenan, presedintele societatii Globinvest care intentioneaza sa lanseze in trimestrul doi al anului Euroglobinvest, fond cu expunere pe pietele din Ungaria, Bulgaria si Croatia.
Suma de pornire a fondului Euroglobinvest a fost situata in jurul valorii de 1 milion de euro.
Initial, fondul Euroglobinvest a fost proiectat ca un fond inchis de investiti cu plasamente in actiuni, insa reprezentantii societatii Globinvest alaturi de investitorii interesati iau acum in calcul posibilitatea lansarii fondului ca un fond de investitii in fonduri. Avantajele celei de-a doua posibilitati constau in faptul ca investitiile in alte fonduri mutuale permit o diversificare a portofoliului de investitii, generand astfel un grad mult mai scazut de risc al plasamentelor.
Optiunea pentru un fond inchis de investitii a fost determinata de costurile de functionare mult mai reduse in raport cu cele ale unui fond deschis, de profilul investitorilor, care rezerva sume mult mai mari investitiilor si care prefera investitiile pe termen mediu si lung.
"Pietele externe au performat destul de slab in ultima perioada. Astfel incat decizia finala asupra formei sub care va fi lansat Euroglobinvest este in mainile investitorilor. Am purtat negocieri cu bancile atat pentru activitatea de depozitare, cat si pentru cea de custodie a activelor, perioada de analiza a pietelor externe va mai dura insa inca sase luni", spune Cenan de la societatea Globinvest.
Societatea Globinvest administreaza in prezent doua fonduri inchise, Fondul de Actiuni Privat Transilvania, cu un randament al unitatii de fond de 7,7% la finele lunii februarie, si Fondul Privat Comercial, cu o crestere de 1,4% in acelasi interval. Alaturi de fondurile inchise, fondul de actiuni Napoca si cel de plasamente diversificate Transilvania, administrate de societatea Globinvest, au evoluat in ultimul interval in umbra corectiilor bursiere care au afectat intreaga piata de capital. Fondul Transilvania a avut o evolutie stabila in ultimele luni, performanta de 1,76% a unitatii de fond din luna februarie e mai mare cu 0,49% fata de ianuarie.
Fondul de actiuni Napoca a inregistrat un plus de 0,52% de la inceputul anului, rezultatele inregistrate fiind influentate de corectiile bursiere.
Societatea de administrare a investitiilor Globinvest a obtinut anul trecut un profit net de 2,085 mil. lei (617.000 de euro), in conditiile in care activele celor patru fonduri administrate au atins la sfarsitul anului trecut valoarea de 85 de milioane de lei (25,13 mil. euro), potrivit estimarilor facute de Ilie Cenan.
Profitul este aproape dublu fata de cel raportat in 2005, cand Globinvest a inregistrat, potrivit datelor de la Ministerul de Finante, un profit de 320.000 de euro.
Pentru anul 2007, Ilie Cenan a precizat ca una din strategii va avea in vedere consolidarea societatii de administrare Globinvest prin majorarea capitalului social din profit, de la 1,2 milioane de lei la 2 milioane de lei. De asemenea, se urmareste ca pana la finele anului valoarea activelor nete totale administrate de Globinvest sa creasca pana la valoarea de 130 de milioane de lei (3,8 milioane de euro).
Apetitul investitorilor pentru plasamentele externe este in continua crestere, acestea fiind considerate piete cu un potential mult mai ridicat de castig, cu o varietate mult mai mare de instrumente de investitii si cu o lichiditate crescuta in raport cu piata autohtona de capital. Alaturi de Globinvest, o alta societate care intentioneaza sa investeasca prin intermediul fondurilor administrate pe pietele externe din Letonia, Estonia si Lituania este SAI Certinvest.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO