Burse - Fonduri mutuale

Globinvest si-a dublat profitul si face majorare de capital

12.02.2008, 19:04 15

Globinvest, societate de administrare a investitiilor din Cluj, a raportat o dublare a profitului net pana la 4,2 mil. lei (1,25 mil. euro) anul trecut, pe fondul cresterii cu peste 40% a activelor nete administrate.
"Cresterea profitului a fost sustinuta in primul rand de avansul inregistrat de activele administrate in 2007, dar si de cresterea veniturilor financiare ale societatii", spune Ilie Cenan, directorul general al Globinvest.
Societatea administra la sfarsitul anului trecut cinci fonduri de investitii, dintre care doua fonduri mutuale si trei fonduri inchise de investitii, cu un total al activelor nete de 119,3 mil. lei (34 mil. euro), mai mult cu 40,4% fata de 2006.
Anul trecut, administratorul din Cluj a inregistrat venituri totale de 6,1 mil. lei (1,82 mil. euro), in crestere cu aproximativ 80% fata de 2006. Veniturile unei societati de adminstrare provin in principal din comisioanele de administrare variabile in functie de volumul activelor nete.
"Avansul activelor administrate din ultimul an a impus necesitatea majorarii capitalului social al societatii de la
2 mil. lei cat este in prezent pana la 5,2 mil. lei. Adunarea Generala a Actionarilor a aprobat majorarea de capital, in prezent fiind demarate procedurile de avizare la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare", explica Cenan de la Globinvest.
Pentru anul in curs, administratorul din Cluj estimeaza o crestere de 25% a profitului, in conditiile unei reveniri a pietei de capital. Corectiile bursiere agresive din acest inceput de an au diminuat cu peste 10% valoarea activelor fondurilor de investitii, administratorii reactionand prin reducerea comisioanelor de administrare.
"Daca industria fondurilor mutuale va intra in normalitate, estimez o crestere de 25% a profitului societatii", conchide directorul general al Globinvest, adaugand ca reducerea comisioanelor are pe moment un impact negativ asupra veniturilor societatii.
Fondurile de investitii administrate de Globinvest au incheiat prima luna a anului cu un randament anual negativ de 1,9% pentru fondul de actiuni Napoca, in timp ce fondul diversificat Transilvania a marcat un randament negativ de 7%.
Fondul inchis de investitii FAPT a inregistrat un avans anual de 17,3% al unitatii de fond, iar FPC, fond inchis de investitii cu plasamente in efecte de comert, a obtinut un randament anual de 10,3%.
Fondul Euroglobinvest, primul fond inchis cu plasamente pe pietele externe, a ajuns la active nete de 5,4 mil. lei la sfarsitul lunii ianuarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO