Burse - Fonduri mutuale

Grecii au iesit fara profit de la Prodlacta Brasov

21.01.2010, 23:02 53

Un pachet de actiuni reprezentand 27,27% din capitalulproducatorului de lactate Prodlacta Brasov (PRAE) a fosttranzactionat joi pe sectiunea Deal a pietei RASDAQ, la un pretunitar in crestere cu 1,95% fata de referinta, valoareatransferului fiind de 12,11 milioane de lei (2,9 milioane deeuro).

La pretul de 4,18 lei/actiune la care s-a realizat deal-ul deieri, capitalizarea companiei este de 10,7 mil. euro.

Pachetul transferat joi este similar cu participatia detinuta decompania greceasca Dairy Industry of Xanti SA, parte a grupuluiTyras, insa pana la inchiderea editiei nu fusese raportat nicivanzatorul, nici cumparatorul pachetului de actiuni.

Grecii au intrat in actionariatul Prodlacta in 2008, cand aucumparat 20% din actiuni pentru circa 2,2 mil. euro. Pe parcursulanului trecut, ei au continuat sa cumpere actiuni din piata,ajungand la o detinere de 27%, iar suma totala investita se apropiede 2,9 mil. euro, cat a fost valoarea tranzactiei de ieri, fiindposibil ca tranzactia de ieri sa reprezinte de fapt transferulpachetului de actiuni catre alta firma din cadrul grupului.

Prodlacta este controlata in proportie de 48,8% de AsociatiaSalariatilor si Membrilor Conducerii, iar Autoritatea pentruValorificarea Activelor Statului (AVAS) detine 4,32%.

Cifra de afaceri a Prodlacta a scazut in primele noua luni aleanului trecut cu 2,5%, la 43,5 mil. lei (10,2 mil. euro), iarprofitul net s-a redus de la 1,72 mil. lei la circa 71.000 de lei(17.000 de euro).

Actionarii Albalact Alba Iulia (ALBZ), cel mai mare producatorde lactate listat la Bursa, poarta in prezent negocieri pentruvanzarea companiei, care ar fi cea mai mare tranzactie de pe piatalactatelor din acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO