Burse - Fonduri mutuale

Guvernul a dat verde pentru vânzarea pe bursă a câte 10% din Hidroelectrica şi Nuclearelectrica

Guvernul a dat verde pentru vânzarea pe bursă a câte 10% din Hidroelectrica şi Nuclearelectrica

Guvernul a dat verde pentru vânzarea pe bursă a câte 10% din Hidroelectrica şi Nuclearelectrica

Autor: Andrei Chirileasa

19.01.2012, 00:07 1162

Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri listarea la bursă a Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, cei mai mari producători de energie din România, în urma unor oferte publice iniţiale prin care vor fi vândute pe bursă pachete de câte 10% din acţiunile fiecărei companii.

Hidroelectrica şi Nuclearelectrica sunt două dintre cele mai valoroase companii din portofoliul statului, iar listarea lor la bursă ar aduce un plus de tranzacţii şi ar contribui la creşterea capitalizării şi a vizibilităţii bursei de la Bucureşti. Hidro­electrica era evaluată în septembrie 2011 la 3,49 miliarde de euro, conform anuarului "Cele mai valoroase 100 de companii din România" realizat de ZF în parteneriat cu firma de investiţii Capital Partners. Producătorul de energie ocupa locul al doilea în top după Petrom. Pornind de la această evaluare, oferta pentru 10% din Hidroelectrica s-ar putea ridica la 350 mil. euro.

Nuclearelectrica era pe locul nouă în acelaşi top, cu o valoare estimată la 1,34 miliarde de euro, de unde rezultă că 10% din Nuclearelectrica s-ar putea vinde pe bursă cu 135 milioane de euro.

Companiile vor emite acţiuni noi în cadrul unor majorări de capital, iar banii plătiţi de investitori pentru cumpărarea acestora vor intra în conturile companiilor şi nu la bugetul de stat.

Hidroelectrica îşi va majora capitalul social cu 12,49% pentru a da posibilitatea Fondului Proprie­tatea să subscrie un pachet de 2,49% din acţiuni pentru a-şi menţine participaţia de 20% pe care o are acum. La fel se va proceda şi la Nuclearelectrica, unde Fondul Proprietatea, care deţine aproape 10% din capital, va putea subscrie un pachet de 1,08% din acţiuni în majorare, pe lângă cele 10% din acţiuni care vor fi vândute pe bursă.

Conform ca­len­darului agreat de Guvern cu FMI, în fe­bru­a­­rie ar trebui să fie se­lec­taţi inter­me­diarii celor două oferte, iar ofertele ar trebui să aibă loc în perioada octombrie - decembrie.

Cele două companii fac parte şi din lista de 19 societăţi pe care statul ar trebui să le listeze până la finalul anului (societăţi la care Fondul Proprietatea este acţionar minoritar).

Totuşi, listarea Hidro­electrica şi Nuclearelectrica este o ope­raţiune complexă, care depinde de mai mulţi factori.

Pentru ca oferta Hidroelectrica să aibă loc în octombrie este nevoie ca statul să selecteze un intermediar până cel târziu în luna martie, iar la finalul lunii iunie brokerii să aibă deja un prospect preliminar pentru a putea porni în road-show.

Un alt factor important care va influenţa dacă oferta Hidroelectrica se va realiza sau nu în acest an este derularea celorlalte oferte pe care statul le are pro­gramate: vânzarea a 15% din Transelectrica la fi­na­lul lunii februarie, vânzarea a 15% din Transgaz în mai şi oferta publică iniţială a Romgaz, în iulie sau sep­tembrie. Dacă aceste oferte îşi vor găsi cumpărători, iar statul va obţine un preţ convenabil, atunci cresc şansele şi pentru ofer­ta Hidroelectrica. Totul de­pinde însă de evoluţia pie­ţelor internaţionale, pen­tru că este nevoie de atragerea unor in­ves­titori străini pu­ter­nici pentru ca ofer­tele să fie sub­scrise.

Nu în ultimul rând, pentru Hi­dro­electrica este foarte importantă şi prog­noza meteo. Este ne­voie de ploi pen­tru refa­cerea re­zer­velor din la­curile de acu­mu­lare.

În prezent, ce­n­tralele Hi­dro­electrica funcţionează la capa­ci­tate redusă, iar în sep­tembrie 2011 a invocat starea de urgenţă pentru că nu-şi mai putea onora contractele faţă de clienţi. Dacă seceta persistă, asta ar putea strica şi planurile de listare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO