Burse - Fonduri mutuale

Guvernul îl propune pe Victor Florin Dumitriu, fost secretar de stat în Guvernul Năstase şi apropiat al lui Florin Cîţu, pentru funcţia de administrator provizoriu în Consiliul de Supraveghere al Transelectrica

Guvernul îl propune pe Victor Florin Dumitriu, fost...

Autor: Tibi Oprea

13.08.2021, 17:55 296

Transelectrica (simbol bursier TEL), compania naţională de transport al energiei electrice, a anunţat vineri seară la Bursa de la Bucureşti că statul român, prin Secretariatul General al Guvernului, care are o participaţie de 58,7% în capitalul social, a solicitat completarea ordinii de zi a Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor convocate în data de 31 august 2021 cu proiecte de hotărâre aferente punctelor 1 şi 2 ale ordinii de zi, respectiv numirea unui membru provizoriu al Consiliului de Supraveghere, cu o durată a mandatului de până la 22 octombrie 2021, şi remuneraţia acestuia.

Acţionarul majoritar a înaintat o propunere de candidat pentru funcţia de administrator provizoriu al Transelectrica, respectiv Victor Florin Dumitriu, de profesie economist, se arată într-un raport la bursă.

Potrivit CV-ului, Victor Florin Dumitriu a finalizat cursurile Academiei de Studii Economice, Facultatea de Finanţe-Contabilitate, în 1998. Dumitriu a fost, pe rând, expert guvernamental în Guvernul României (1991), secretar de stat la Ministerul Turismului (1994), secretar de stat al Departamentului pentru Investiţii Străine din cadrul Guvernului (1997), secretar general al Eximbank – Banca de Import a României (2001), secretar de stat la APAPS, ulterior AVAB şi AVAS (2002) în Guvernul Năastase, respectiv consilier pe probleme economice al fostului Primarul al Municipiului Bucureşti Sorin Oprescu (2008).

Din CV mai reiese că Dumitriu a fost consultant la Easy Way şi la Extent International. Victor Florin Dumitriu a făcut de asemenea consultanţă politică pentru Dan Diaconescu.

Anul acesta în ianuarie Dumitriu a fost numit membru al Consiliului de Supraveghere al Fondului Român de Contragarantare, după ce BNR s-a opus numirii acestuia de către Florin Cîţu ca Preşedinte al Eximbank.

Pe de altă parte, în 1997 Dumitriu a devenit acţionar şi administrator al Trust Securities, firmă de brokeraj şi intermediere de valori imobiliare, iar în 1998 a devenit acţionar la compania de asigurări Omniasig şi consilier al Preşedintelui companiei. Din 2005 nu mai este acţionar la cele două companii.

Transelectrica are o capitalizare de 1,8 miliarde de lei. Acţiunile TEL înregistrează o scădere de 4,7% la bursă, pe fondul unor tranzacţii de 54,2 mil. lei, arată datele BVB.

Operatorul sistemului naţional de transport al energiei electrice a încheiat primele şase luni din 2021 cu un profit net de 104 mil. lei, în scădere cu 10% faţă de acelaşi semestru din 2020, în contextul unor venituri operaţionale de 1,42 miliarde de lei, plus 30%, arată datele din raportul semestrial publicat vineri la BVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels