Burse - Fonduri mutuale

Guvernul loveste in piata de capital desi vrea sa stranga bani de pe Bursa

Guvernul loveste in piata de capital desi vrea sa stranga bani de pe Bursa
31.05.2010, 23:44 50

Noul sistem de impozitare a castigurilor obtinute de persoanelefizice pe piata de capital transforma piata romaneasca intr-unadintre cele mai scumpe din regiune, Guvernul continuand sadescurajeze investitiile pe Bursa in incercarea de a mai strangecateva milioane de lei la buget.

Aplicarea impozitului de 16% si pentru castigurile din actiunitinute in portofoliu mai mult de un an, fata de un nivel de 1% inprezent, ar putea descuraja investitorii pe termen lung de pe bursalocala, ceea ce, implicit, ar avea un efect negativ asupraviitoarelor oferte publice care se vor desfasura pe Bursa.

Asta in conditiile in care Guvernul are in plan vanzarea peBursa a mai multor participatii in cadrul unor companii dinsectorul energetic, vizand atragerea de fonduri pentru investitii,si ar trebui sa fie preocupat sa aduca mai multi investitori inpiata in loc sa-i alunge si pe cei putini care sunt in prezent.

Retinerea la sursa a unei cote de 10% din castigurile obtinutepe piata de capital, cum prevede proiectul de modificare a Coduluifiscal, va lovi puternic investitorii persoane fizice, care autinut piata in spate in ultimul an.

Investitorii romani persoane fizice au fost cei mai activi peBursa in ultimele 12 luni, realizand circa 50% din tranzactiiletotale, iar daca statul vrea sa stranga bani de pe Bursa, va trebuisa se bazeze si pe ei, in conditiile in care fondurile deinvestitii straine nu sunt inca dispuse sa-si asume riscuri, iarfondurile de pensii locale, de la care se astepta relansareaBursei, vor avea mai putini bani de investit dupa reducereacontributiilor virate de la stat.

Majoritatea statelor incurajeaza investitiile peBursa

Comparand impozitele aplicate pe pietele de capital din Europa,piata romaneasca pare sa se situeze undeva la mijloc, nivelul deimpozitare fiind mai mic decat in tarile scandinave sau decat intarile baltice, unde impozitele sar de 20%, dar mult peste cel dinGrecia si Bulgaria, unde castigurile sunt taxate cu 10%. Uneletari, precum Belgia, Olanda, Turcia si Croatia, nu percep niciunimpozit pe castigurile obtinute pe Bursa.

Alte tari prefera impozitarea diferentiata, in functie deperioada de detinere a actiunilor in portofoliu, incurajand astfelinvestitiile pe termen lung.

Este cazul Germaniei sau al Portugaliei, unde castigurileobtinute din actiuni detinute mai mult de un an nu sunt delocimpozitate.

Si in cazul Ungariei sau al Sloveniei cotele de impozitare scadpe masura ce perioada de detinere creste. In Ungaria, impozituleste de 20%, dar investitorii pot opta pentru conturi pe termenlung, in care castigurile din actiuni detinute mai mult de 3 ani seimpoziteaza cu 10%, iar cele din actiuni detinute mai mult de 5 aninu se impoziteaza.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO