Burse - Fonduri mutuale

Horia Ciorcila, Banca Transilvania: Dividendele sunt mici fata de ce am fi putut sa dam

Horia Ciorcila, Banca Transilvania: Dividendele sunt mici fata de ce am fi putut sa dam
25.03.2009, 16:45 465

Presedintele Bancii Transilvania (TLV) Horia Ciorcila spune ca a hotarat sa distribuie dividende la cererea mai multor actionari si ca nu a mai incasat pana acum bani in calitate de actionar, de la listarea bancii in 1997.

"Multi dintre actionarii nostri ne-au cerut ca, avand in vedere profitul foarte mare al anului trecut, sa procedam ca si celelalte banci mari de pe piata. Noi nu suntem insa in postura bancilor care au actionari majoritari internationali, astfel ca dividendele sunt mici in raport cu ce am fi putut sa dam. Am considerat insa ca distribuirea de dividende este un semn ca suntem alaturi de actionarii nostri", a declarat pentru ZF Horia Ciorcila.
Banca Transilvania a anuntat ca va distribui dividende in valoare bruta de 50 mil. lei (11,6 mil. euro) din profitul anului trecut care s-a apropiat de 400 mil. lei (108 mil. euro). Acestea sunt primele dividende pe care banca le distribuie de la listarea pe Bursa, in 1997. Pana acum, banca a adoptat in fiecare an o politica de capitalizare a profiturilor si distribuire de actiuni gratuite, care insa nu mai este viabila in conditiile scaderii pretului actiunilor sub valoarea nominala.
Actiunile TLV scadeau ieri la mijlocul sedintei cu 5%, la 0,84 lei, dupa o crestere de 30% in ultima luna. Capitalizarea bancii este de 207 mil. lei.
Horia Ciorcila, care este si unul dintre fondatorii Bancii Transilvania, spune ca acestia sunt primii bani pe care-i incaseaza in calitate de actionar de la listare. El detine 5% din actiuni si ar urma sa primeasca dividende brute de 2,5 mil. lei (582.000 de euro). In suma neta, dividendele sunt de 2,1 mil. lei.
"N-am distribuit dividende pana acum, iar eu personal n-am vandut niciodata actiuni de la listare. Nu m-am gandit ce voi face cu banii. Suma nu este chiar atat de mare. Nu-i exclus sa cumpar si actiuni, dar am si alte afaceri care au nevoie de cash."
Un alt membru al Consiliului de Administratie care va incasa dividende consistente este Claudiu Silaghi, care detine o participatie de 2,83%, pentru care va primi 1,42 mil. lei brut. Directorul general al bancii Robert Rekkers va primi si el circa 360.000 de lei, pentru participatia de 0,71%. Rekkers este CEO al Bancii Transilvania din 2002 si a cumparat actiunile de pe Bursa sau in cadrul programelor de vanzare de actiuni catre manageri si angajati organizate in fiecare an.
Presedintele bancii din Cluj sustine ca dividendele acordate nu vor afecta lichiditatile. "Nu ne afecteaza in nicio forma. Practic banii pe care urmeaza sa-i incasam de la Aegon pentru fondul de pensii vor merge spre dividende. Oricum suntem una dintre cele mai lichide banci din Romania. Practic inotam in lei", glumeste Ciorcila.
Banca avea lichiditati in valoare de 3,43 mld. lei sub forma de rezerva minima obligatorie la BNR la finele anului trecut si plasamente in titluri de stat de 1,3 mld. lei la sfarsitul lunii ianuarie, potrivit raportarilor de pe Bursa. Banca a obtinut anul trecut finantari de cate 100 mil. euro de la IFC si BERD.
BERD, care este si principalul actionar al Bancii Transilvania, cu 15% din capitalul social, a anuntat ca este dispusa sa investeasca inca 50 mil. euro intr-o majorare de capital, care s-ar putea derula in acest an. "BERD si-a manifestat interesul de a participa la orice majorare de capital, iar noi am agreat de principiu aceasta operatie. In functie de necesitatile care apar, vom derula aceasta operatiune, chiar daca inseamna ca isi vor majora cota, iar noi ne-o vom reduce", spune Ciorcila.
El a mai precizat ca cel mai probabil scenariu pentru acest an este majorarea participatiei BERD si intrarea in actionariat a Bancii Mondiale, cu circa 6-8% din actiuni, in cazul in care institutia va opta pentru conversia in actiuni a obligatiunilor TLV in valoare de 20 mil. dolari pe care le detine.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24