Burse - Fonduri mutuale

Horia Ciorcila, TLV: Nu vom mai distribui actiuni gratuite

Horia Ciorcila, TLV: Nu vom mai distribui actiuni gratuite
16.12.2008, 18:43 481

Banca Transilvania (TLV), cea mai mare institutie financiara cu capital majoritar privat romanesc, va renunta incepand de anul viitor la capitalizarea profiturilor si distribuirea de actiuni gratuite, potrivit presedintelui Consiliului de Administratie, Horia Ciorcila.

Actiunile Bancii Transilvania ar putea inregistra o scadere puternica a pretului, odata cu revenirea la tranzactionare pe Bursa, programata cel tarziu pentru data de 5 ianuarie, ceea ce ar face dificila continuarea politicii de finantare a bancii prin capitalizarea profiturilor si distribuirea de actiuni gratuite.
"Cu siguranta ca nu vom mai distribui actiuni gratuite. Le-am spus si actionarilor in cadrul AGA ca procedeul pe care l-am folosit cu succes ani de zile nu va mai fi folosit", a declarat pentru ZF Horia Ciorcila, care este si principalul actionar persoana fizica al Bancii Transilvania, detinand circa 5% din capital.
Potrivit acestuia, 2008 este ultimul an cand banca distribuie actiuni gratuite, ca metoda de distribuire a profitului catre actionari. El nu a precizat insa in ce fel va fi distribuit profitul din acest an.
Banca Transilvania, listata la Bursa in 1997, a utilizat in mod constant in ultimii zece ani metoda capitalizarii profiturilor, evitand astfel iesiri semnificative de capital prin plata de dividende. De asemenea, banca a atras sume semnificative in ultimii ani prin majorari de capital cu aporturi in numerar din partea investitorilor de pe Bursa.
La mijlocul acestui an, Banca Transilvania a realizat o majorare de capital record, de 418 mil. lei (115 mil. euro), prin incorporarea rezervelor din profitul net si a primelor de capital de la majorarile din anii precedenti, si a atras inca 30 mil. euro de la actionari, reprezentand aporturi in numerar.
Utilizarea acestei metode de finantare devine insa mai dificila acum, in contextul in care pretul actiunilor a scazut puternic pe Bursa.
Scaderea dramatica a pretului actiunilor a determinat conducerea bancii sa propuna actionarilor rascumpararea unui pachet de 5% din actiuni in vederea stabilizarii cursului acestora pe Bursa, insa a renuntat ulterior la aceasta initiativa, la recomandarea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM).
Actiunile Bancii Transilvania au fost suspendate de la tranzactionare, incepand cu data de 2 septembrie, in vederea derularii operatiunii de consolidare a valorii nominale, de la 0,1 lei/actiune la 1 leu/actiune. Ieri, Banca Transilvania a anuntat ca a primit avizul CNVM pentru prospectul simplificat in vederea derularii acestei operatiuni, titlurile urmand sa intre la tranzactionare in sedintele urmatoare.
"Potrivit estimarilor noastre, titlurile vor intra la tranzactionare fie pe 19 decembrie, fie cel tarziu pe 5 ianuarie", a precizat Horia Ciorcila.
Ultima cotatie a actiunilor TLV a fost de 0,262 lei/actiune, inainte de consolidare, respectiv 2,62 lei/actiune, dupa consolidare. La acest pret, capitalizarea bancii se ridica la circa 700 mil. euro.
In ultimele trei luni si jumatate, indicele BET al celor mai importante zece companii listate la Bursa a pierdut peste 45% din valoare, iar actiunile BRD, cea mai mare banca listata, au scazut cu aproape 55%, astfel ca este de asteptat ca si titlurile TLV sa inregistreze o corectie puternica.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO