Burse - Fonduri mutuale

Iesiri de pe alte actiuni, intrari pe SNP

30.07.2004, 00:00 17

Majoritatea companiilor tranzactionate ieri au inregistrat pierderi la nivelul cotatiilor de la inchidere. Astfel din 55 companii tranzactionate, actiunile a  30 de societati au scazut ieri. Actiunile Petrom au mai castigat 2,8%.
Indicele BET - FI  care urmareste actiunile societatilor de investitii financiare (SIF) a inregistrat ieri o pierdere usoara de 0,1%, actiunile SIF aflandu-se de altfel in ultimele trei sedinte pe un trend descendent. Brokerii spun ca unii investitori si-au vandut o parte din actiunile detinute la SIF - uri pentru a cumpara actiuni Petrom.   Titlurile companiei petroliere au inregistrat incepand cu sedinta de marti o apreciere de 7,1%.
Actiunile SIF Oltenia si Transilvania au facut ieri obiectul in prima parte a sedintei si  unor tranzactii speciale. Un pachet de peste 580.000 actiuni SIF Oltenia a fost transferat prin intermediul unei astfel de tranzactii la pretul de 7.450 lei/actiune, valoarea operatiunii fiind de 4,3 miliarde lei. Realizarea acestei tranzactii a determinat, impreuna cu transferurile derulate in piata, ca titlurile SIF Oltenia sa fie cele mai tranzactionate ieri, cu un rulaj de peste 10 ,2miliarde lei. Ultima tranzactie cu actiuni SIF Oltenia realizata in piata s-a perfectat la pretul de 7.500 lei/actiune, aceeasi cotatie inregistrata si la inchiderea sedintei de miercuri.
Tranzactia speciala care a implicat actiunile SIF Transilvania s-a derulat la pretul de 8.800 lei/actiune, valoarea acestei operatiuni fiind de 2,2 miliarde lei. In piata, actiunile SIF Transilvania au fost cotate la preturi cuprinse intre 8.800 lei si 8.850 lei/actiune, inchiderea facandu-se la prteul minim.  Toate tranzactiile derulate cu aceste titluri au fost de 4,1 miliarde lei.
Actiunile Petrom  au avut o evolutie pozitiva si ieri, pe fondul unei usoare presiuni la cumparare inregistrata mai ales in prima parte a sedintei, cotatia urcand pana la 2.550 lei/actiune. Pretul de la inchidere a fost de 2.540 lei/actiune, in crestere cu 2,8% fata de cotatia precedenta. Actiunile Petrom au fost cele mai tranzactionate titluri din piata, cu operatiuni in valoare de 9,4 miliarde lei.
Actiunile Oltchim au castigat 3,6%, ultimul pret fiind de 1.430 lei/actiune. Tranzactiile cu aceste titluri nu au fost foarte ridicate, valoarea lor fiind de 411 milioane lei.
Actiunile Impact au fost cotate la inchidere la un pret de 4.910 lei/actiune, in scadere cu 1%. Prima tranzactie cu actiuni Impact s-a facut dupa aproximativ 40 minute de la deschiderea sedintei, pretul urcand foarte repede pana la nivelul maxim al zilei de 4.990 lei/actiune. In continuare, tendinta a fost de scadere, cotatia coborand aproape de inchidere pana la 4.880 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 2,1 miliarde lei.
Actiunile producatorului de bere Bermas Suceava au pierdut 4%, ultima cotatie inregistrata pe piata fiind de 24.000 lei/actiune.  Ieri au fost  derulate si mai multe tranzactii cu aceste titluri, valoarea transferurilor depasind 1,4 miliarde lei. Compania a raportat rezultate in scadere dupa primele sase luni.



Piata RASDAQ
Tranzactiile derulate ieri pe RASDAQ au fost reduse, cel mai mare rulaj, de 267 milioane lei, fiind realizat de actiunile producatorului de ulei Argus Constanta.
Actiunile Argus au mai pierdut, la nivelul pretului mediu, 0,5%, pe parcursul sedintei aceste actiuni fiind tranzactionate la preturi cuprinse intre 24.000 lei si 24.500 lei/actiuune. Cel mai important actionar al Argus este Vasile Leu, presedintele consiliului de administratie al companiei, acesta detinand 11% din actiuni. Un pachet important  6,7% din actiuni este controlat de SIF Oltenia.
Dupa tranzactiile importante din sedinta precedenta, actiunile companiei Ceproplast Iasi au avut o lichiditate mai redusa, transferurile totalizand 264 milioane lei. Cotatia medie a pierdut 3,7%. Ultima tranzactie s-a perfectat la pretul minim al sedintei de 6.000 lei/actiune.
Actiunile producatorului de bere Haber Romania au facut obiectul a patru tranzactii, cele mai multe din acestea derulandu-se la pretul de 4.500 lei/actiune. In aceste conditii, pretul mediu a urcat cu 4,6%. Valoarea tranzactiilor a fost de 229 milioane lei. Compania este controlata de AVAS, care detine 51% din actiuni, cel mai important actionar minoritar fiind Brau Union Romania cu o participatie de 14,1%.
 Actiunile companiei Aparataj Electric au recuperat pierderea din sedinta precedenta, aceste titluri castigand ieri in medie 5,4%. Tranzactiile cu aceste titluri au insumat 220 milioane lei.Actionarul majoritar al Aparataj este fondul de investitii Broadhurst, care detine 76% din actiuni. Broadhurst intentioneaza sa realizeze o fuziune a companiilor din industria electrotehnica controlate de el, proiectul de fuziune incluzand si compania Electroaparataj, listata la Bursa de Valori.
Actiunile companiei constructoare de nave Severnav Drobeta Turnu Severin au atins un nou maxim istoric de 77.000 lei/actiune, aceste titluri continuandu-si, in conditiile unei lichiditati reduse, evolutia buna din sedinta precedenta. Cotatia medie a actiunilor Severnav a mai castigat 5,8%, dupa ce miercuri aprecierea fusese de peste 9%.  In ciuda transferurilor reduse, de doar 84 milioane lei, actiunile Severnav au fost cele mai tranzactionate titluri dintre cele apartinand  companiilor listate la Categoria I. Compania este controlata de AVAS, care detine 70% din actiuni.
Indicii bursieri care urmaresc evolutia companiior listate la Bursa Electronica RASDAQ s-au mentinut in jurul valorilor inregistrate in sedinta precedenta. Indicele RASDAQ - C care urmareste toate companiile a urcat cu 0,1%. Operatiunile cu actiunile companiile tranzactioante pe aceasta piata organizata de capital au fost extrem de reduse, insumand doar 3,2 miliarde lei.
catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO