Burse - Fonduri mutuale

iFond Gold urcă miza pe proiectele aurifere româneşti

iFond Gold urcă miza pe proiectele aurifere româneşti

iFond Gold urcă miza pe proiectele aurifere româneşti

Autor: Adrian Ionut Cojocar

04.08.2011, 00:06 757

Fondul închis de investiţii iFond Gold (IFG), administrat de SAIInter­ca­pital Investment Management, şi-a îm­bo­găţit portofoliulde companii din do­me­niul extracţiei aurifere cu titluri aleCar­pathian Gold (CNP), companie lis­ta­tă pe bursa din Toronto, încare a pla­sat 10,6% din activele fondului. Carpathian Gold deţinedouă proiecte mi­niere pentru exploatarea aurului situate înRomânia şi Brazilia.

Compania deţine o licenţă de ex­ploatare pentru o suprafaţă de94 km în Valea Rovina unde a identificat trei de­pozite de aur şicupru, respectiv Ro­vina, Colnic şi Cireşata, cu o valoareesti­mată de 6,9 milioane de uncii. Ex­ploa­tarea zăcământuluiaurifer româ­nesc ar urma să înceapă în anul 2016 şi să sedesfăşoare pe parcursul a 19 ani.

iFond Gold mai are plasate 39,4% din activele de 3,4mil. lei, în acţiuni ale fir­mei Gabriel Resourses (GBU), listatătot pe bursa din Toronto, care deţine prin­tre altele 80% din multdezbătutul pro­iectul au­rifer Roşia Mon­tană, cu re­zerve estimatede 10,1 milioane de uncii aur şi 47,6 milioane de uncii de ar­gint.O altă companie im­portantă din portofoliu este Euro­peanGoldfields (EGU), cu o pondere de 19% din activele fondu­lui, caredeţine proiecte au­rifere în România, Grecia şi Turcia.

Expunerea fondului pe proiectele aurifere româneşti a urcat lafinele lunii iulie la 69% din activele iFond Gold, restul fiindplasate în alte companii din domeniu importante.

Activele iFond Gold s-au majorat luna trecută cu 15% după cepreţul aurului a atins un nou maxim istoric în contextul crizeidatoriilor suverane şi incertitudinii de pe plan extern,inves­titorii refugiindu-se cu plasamente în aur.

Totuşi, de la listarea fondului din luna decem­brie a anuluitrecut, valoa­rea activului societă­ţii a scăzut cu 14%, iar preţulunităţilor iFond Gold pe bursă s-a prăbuşit cu 35,6%, la 130lei/unitate. Investitorii au plasat atunci 4 mil. lei în fond şi auplătit 202 lei pentru o unitate iFond Gold.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO