Burse - Fonduri mutuale

Ignorate de investitori: Fondurile de actiuni revin in forta, cu castiguri de pana la 50%

Ignorate de investitori: Fondurile de actiuni revin in forta, cu castiguri de pana la 50%
03.08.2009, 00:00 77

Active Dinamic, fond de actiuni administrat de societatea Swiss Capital, este fondul care a reusit cea mai mare crestere in primele sapte luni din 2009, cu un randament de 51,6%. Active Dinamic este si singurul fond care a reusit sa bata toti indicii bursieri in aceasta perioada, performanta cu care putine fonduri de actiuni s-au putut lauda in ultimii ani.

Pe Bursa, indicele celor mai lichide zece actiuni BET a crescut cu peste 35%, in timp ce indicele celor cinci societati de investitii financiare BET-FI a urcat cu 48% in primele sapte luni. Principalul indice al pietei RASDAQ, RASDAQ-C, a pierdut 1%.

Active Dinamic este urmat de fondul de actiuni Romania Actiuni, administrat de Raiffesein Asset Management, cu o performanta de 45% in acelasi interval. Pe locul al treilea se situeaza Carpatica Stock, fond cu peste 50% din activele de 9 mil. lei investite in actiuni si administrat de Carpatica Asset Management, cu un plus 38,2% pe primele sapte luni.

"In cazul fondului Active Dinamic, am investit in actiunile celor cinci SIF-uri, ale companiilor din sectoarele financiar si constructii. De asemenea, am incercat sa mentinem pozitiile de cash cat mai mici, si sa investim in cat mai multe actiuni, pastrand gradul de risc al fondului la un nivel moderat", a spus Eduard Gunescu, administrator de portofoliu la Swiss Capital, societate controlata de KBC Securities Romania-cel mai mare broker de pe piata locala.

Anul trecut, Active Dinamic s-a numarat printre fondurile mutuale cu cele mai mari pierderi, plasandu-se al patrulea in top perdanti cu un minus de 74%.

Fondul a beneficiat si de stabilitate la nivelul intrarilor si iesirilor de capital, care au fost destul de reduse in acest an. Active Dinamic avea la finele lunii iunie active nete de 9,7 mil. lei (2,3 mil. euro) si 1.993 de investitori.

Ocupantul pozitiei secunde, Romania Actiuni, a inregistrat anul trecut cele mai mari pierderi din industrie, respectiv de 79%. In timp ce Carpatica Stock, lansat in vara lui 2008 ca fond de actiuni, si-a redus expunerea pe piata actiunilor sub pragul de 66% din active pentru a se pune la adapost de scaderile bursiere.

 

Fondurile de actiuni mai au de recuperat dupa pierderile uriase din 2008

"Cred ca fondurile de actiuni au forta de a recupera pierderile de anul trecut in 2009, pentru ca piata da semne de imbunatatire si nu mai exista pericolul de a asista la scaderi asemeni celor din 2008", a continuat Gunescu.

Razvan Rusu, director de investitii la Aviva Investors, societatea care administreaza fondul Intercapital, este insa de alta parere.

"Nu cred ca fondurile de actiuni pot recupera scaderile de anul trecut, insa au sanse sa fie cele mai performante fonduri mutuale in 2009. Cred ca va mai dura pana cand investitorii vor gasi tentante randamentele fondurilor de actiuni si vor incepe sa plaseze bani in aceste fonduri. Pana atunci, fondurile monetare vor continua sa atraga cele mai mari volume de subscrieri", a spus el.

Intercapital a marcat un randament de 6% in 2009, cu 40% din activele de 7,4 mil. lei investite in actiuni. Desi randamentele aduse de fondurile de actiuni sunt superioare celor ale fondurilor monetare, investitorii prefera sa investeasca in cele din urma pentru ca gradul de risc la care se expun este foarte coborat.

"Cresterile de pe Bursa au venit cu un grad foarte mare de volatilitate, care s-a regasit in sentimentul de teama al investitorilor fata de actiuni. Economisirea la care asistam in prezent, vizibila si in intrarile record raportate de fondurile monetare, este fortata de imprejurarile speciale de criza in care ne aflam si mai putin planuita pentru termen lung", a conchis Rusu.

 

Portofoliul ZF Agresiv, care cuprinde unele dintre cele mai volatile actiuni de pe Bursa, a inregistrat un randament de 67,5% in primele sapte luni, fiind urmat de portofoliul ZF Moderat, care cuprinde majoritatea SIF-urilor, dar si titlurile Erste Bank, cu o crestere de 52,3%.

 

Dintre indicii bursieri, cea mai mare crestere a inregistrat-o BET-NG, indicele companiilor din sectorul energetic, care a fost tras in sus de cresterea cu 160% a actiunilor Rompetrol Rafinare (RRC).

 

Doar patru fonduri mutuale au reusit sa bata indicele de referinta al Bursei de la Bucuresti (BET), care a crescut in primele sapte luni cu 35%.

 

15 dintre cele 49 de fonduri mutuale au inregistrat randamente mai mici de 8,5% care reprezinta dobanda medie oferita de un depozit bancar in lei in primele sapte luni ale anului. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO