Burse - Fonduri mutuale

Impact a revenit pe ecranele investitorilor

05.10.2004, 00:00 17

Actiunile Impact au facut obiectul ieri unor tranzactii mai mari decat de obicei, pe langa operatiunile din piata cu aceste titluri deulandu-se si doua tranzactii speciale.
Brokerii spun ca este posibil sa fie vorba de un investitor mare care a cumparat actiuni Impact, dar dupa "experientele" din ultima perioada cu actiunile Confectii, dar si Rompetrol Rafinare, nu exclud posibilitatea ca si in acest caz unii investitori sa fie mai "informati" decat altii in ceea ce priveste posibilele noutati din activitatea companiei, aici fiind vorba  mai ales de informatii care ar putea sa influenteze pe termen scurt evolutia companiei. "Este posibil sa fie un investitor mare care cumpara atras de pretul mai scazut al acestor actiuni in ultima perioada, dar in acelasi timp este posibil sa fie si investitori care au aflat unele informatii legate de activitatea companiei inainte ca acestea sa fie publicate oficial" a comentat Valentin Ionescu, director de operatiuni la societatea de brokeraj Euro Invest Vision. In ceea ce priveste evolutia in continuare a actiunilor, brokerii spun ca pe moment Impact nu si-a conturat o tendinta clara in acest sens. "In ultimele trei luni, actiunea Impact a fost mai mult in scadere, cu reveniri mai "sanatoase" pe la mijlocul lunii septembrie. A reusit sa se opreasca din scadere in jurul unui pret de 4.550 lei/actiune, dar deocamdata evolutia ei nu a confirmat intrarea pe un trend crescator. Probabil intr-o saptamana - doua, Impact va avea o tendinta mai clara, dar pana atunci mai avem de asteptat" a comentat Gabriel Rotaru, director de tranzactionare la societatea de brokeraj Intercapital Invest.
 In piata s-au realizat doua transferuri mai mari cu actiunile Impact, fiecare cu peste 1,1 milioane de actiuni. Prin intermediul celor doua tranzactii speciale derulate cu aceste actiuni s-a transferat un pachet total de 1.585.000 actiuni, ultimul pret in cazul acestor operatiuni fiind de 4.690 lei/actiune. In piata, ultima tranzactie cu actiunile Impact s-a derulat la pretul de 4.750 lei/actiune, in crestere cu 3,7 % fata de cotatia precedenta. Tranzactiile din piata au depasit 16,5 miliarde de lei.
Evolutii bune au avut sa aiba actiunile Amonil si Sofert, care au crescut cu maximul admis pentru o zi de tranzactionare. Actiunile Amonil au depasit ieri pragul de 600 lei/actiune, majoritatea tranzactiilor din a doua parte a sedintei facandu-se direct la pretul maxim de 617 lei/actiune, in crestere cu 14,9% fata de cotatia de inchidere de vineri. Tranzactiile cu aceste actiuni au insumat 4,4 miliarde de lei. "E greu de facut previziuni privind evolutia acestor companii, atat riscurile cat si volatilitatea lor fiind peste media pietei. Este adevarat ca avansul inregistrat de pretul ureei pe piata internationeaza influenteaza in sens pozitiv activitatea acestor companii, dar in acelasi timp conteaza si faptul ca ele raman mari consumatori de gaze si pana in prezent nu s-au facut investitii mari in retehnologizare, care sa contribuie si la reducerea costurilor de productie" a precizat Valentin Ionescu de la Euro Invest Vision. Actiunile Sofert au castigat ieri 15%, inchiderea facandu-se la pretul de 391 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor derulate cu aceste actiuni a fost de 1,5 miliarde de lei.



Piata RASDAQ
Actiunile producatorului de carne Decebal Deva au continuat sa se mentina pe trndul puternic crescator pe care a intrat incepand cu luna trecuta.
Titlurile Decebal au mai castigat ieri 24,8%, de la inceputul lunii trecute cotatia medie a acestor actiuni crescand de peste sase ori. Pana in luna septembrie, cotatia actiunilor stationase in acest an in general  sub si in jurul intervalului de 50-60 lei/actiune, presiunea crescuta la cumparare pe aceste titluri urcand pretul pana la 352 lei/actiune, maximul de ieri. Valoarea tranzactiilor derulate cu aceste actiuni a fost ieri de 761 milioane de lei, pachetul tranzactionat reprezentand 0,7% din capitalul social al companiei. Pana in prezent nu au venit informatii care sa se poata spune ca justifica aceasta crestere. Principalii actionari ai societatii, conform ultimei raportrai de pe RASDAQ, sunt doua persoane fizice, Carolina Almasan si Maria Fratila, care detin participatii de 25%, respectiv 16,9% .
Cele mai tranzactionate actiuni de pe RASDAQ au fost cele ale producatorului de incaltaminte Dambovita Bucuresti, cu un rulaj de peste 10 miliarde de lei. In cele trei tranzactii derulate cu aceste actiuni s-a transferat un pachet de 13,4% din capitalul social, toate operatiunile perfectandu-se la pretul de 9.850 lei/actiune, cu 31,3% mai ridicat fata de cotatia medie precedenta. Cel mai important actionar al societatii este Asociatia Salariatilor, care detine 40% din actiuni, un alt actionar semnificativ fiind Calin Boiangiu, raportat in iulie cu o participatie de 10% in cadrul Dambovita.
O lichiditate si o apreciere ridicata au avut si actiunile producatorului de echipamente de iluminat Romlux Targoviste. Aceste titluri au inregistrat o apreciere medie de 25%, pretul maxim al sedintei fiind de 475 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 1,6 miliarde de lei.
Actiunile companiilor listate la Categoria I au avut o lichiditate mai redusa, cel mai mare rulaj in cadrul acestor societati, realizandu-l Braiconf, cu operatiuni de 149 milioane de lei. Cotatia medie a pierdut 1,1%, ultima tranzactie realizandu-se la prteul minim al sedintei de 83.500 lei/actiune.
catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO