Burse - Fonduri mutuale

Impact merge din minim in minim

17.06.2005, 19:29 13

Actiunile companiei de dezvoltare imobiliara Impact Bucuresti au inregistrat a patra scadere consecutiva din aceasta saptamana, dupa ce ieri au pierdut inca 3%, atingand o noua valoare minima pentru acest an.

Pe parcursul ultimelor patru sedinte de tranzactionare, pretul actiunilor Impact a scazut cu peste 10%. De la inceputul lunii iunie, titlurile companiei s-au depreciat cu aproximativ 20%. Principalii factori ai acestei scaderi sunt, in opinia brokerilor, stirile negative care au circulat in presa cu privire la contractele incheiate de compania bucuresteana, precum si concurenta din ce in ce mai acerba cu care Impact se confrunta pe piata imobiliara.

"Scaderea actiunilor Impact a fost influentata de mai multi factori. Factorul general il reprezinta trendul descendent al Bursei din ultima perioada. Principalul element care a condus la accentuarea scaderilor l-au reprezentat problemele legate de contractele incheiate si de cursul de schimb, probleme care au fost intens mediatizate in presa si au afectat negativ imaginea companiei. Un alt factor determinant este concurenta tot mai puternica de pe piata imobiliara din Romania", a explicat Valentin Ionescu, presedintele societatii de brokeraj Euro Invest Vision. "Pe langa acesti factori, in aceasta perioada s-au inregistrat vanzari mai importante din partea investitorilor care vor sa subscrie in cadrul majorarii de capital, in care au posibilitatea sa cumpere actiuni la pretul de 1.950 lei/actiune, insa acesta nu este un factor care sa justifice o scadere atat de puternica", a mai precizat Ionescu.

In sedinta de ieri, pretul titlurilor Impact a oscilat in intervalul 3.800 lei/actiune - 3.990 lei/actiune, inchizand la cotatia de 3.850 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor derulate cu aceste actiuni s-a ridicat la aproape 4,4 mld. lei (121.000 de euro), lichiditatea mentinandu-se in continuare la un nivel ridicat.

Cele mai importante transferuri ale sedintei de ieri s-au derulat cu actiunile Bancii Transilvania, care au realizat un rulaj total de 42,5 mld. lei (1,17 milioane de euro). La nivelul pretului de tranzactionare, titlurile bancii nu au inregistrat oscilatii semnificative, inchizand la acelasi nivel ca si in sedinta precedenta, 7.550 lei/actiune.

Cel mai mare rulaj de la categoria a II-a l-au realizat actiunile companiei petroliere Rompetrol Rafinare (Petromidia), care au facut obiectul unor transferuri in valoare de peste 7,3 mld. lei (203.000 de euro). Pretul actiunilor Petromidia s-a inscris pe un trend usor descendent, pierzand ieri 1,3% si inchizand sedinta la nivelul de 770 lei/actiune.

Titlurile celeilalte companii petroliere, Petrom, au castigat ieri 1,75% inchizand la 4.060 lei/actiune, dupa ce, in debutul sedintei, atinsesera un maxim de 4.100 lei/actiune. Valoarea transferurilor realizate cu actiunile Petrom a fost de 7,1 mld. lei (196.000 de euro).

SIF-urile au avut o evolutie mai linistita decat in ziua precedenta, inregistrand o scadere atat la nivelul lichiditatii, cat si in ceea ce priveste volatilitatea cursului. Indicele BET-FI, care urmareste evolutia celor cinci societati de investitii financiare, a castigat ieri 0,2%. Cea mai tranzactionata dintre SIF-uri a fost Moldova, cu un rulaj de 18,5 mld. lei (512.000 de euro), urmata de SIF Oltenia, cu transferuri de 11,2 mld. lei (310.000 de euro).



Participarea la capitalul SIF revine in dezbaterea parlamentara

Guvernul si-a dat avizul cu privire la majorarea pragului de detinere la capitalul celor cinci societati de investitii financiare (SIF) de la 0,1% la 1%, problema urmand sa fie discutata saptamana viitoare in Comisia de Buget-Finante din Senat, potrivit presedintelui Comisiei, Varujan Vosganian. "Am hotarat sa mergem pe formula de 1%, in urma discutiilor dintre administratorii celor cinci SIF si reprezentantii Parlamentului. Decizia a fost comunicata Guvernului, de la care am primit, recent, un raspuns favorabil", a declarat Vosganian. El a adaugat ca ridicarea pragului de detinere se va afla marti pe ordinea de zi a Comisiei de Buget-Finante si Banci. Dupa aprobarea in plenul Senatului, proiectul de lege va ajunge in Camera Deputatilor, aceasta avand rol decizional. Modificarea cotei de participare la capitalul SIF a fost inclusa intr-un act normativ separat de proiectul de lege prin care Bursa trece de la statutul de institutie publica la cel de societate pe actiuni, pentru a evita situatiile conflictuale si permite finalizarea proiectului privind demutualizarea bursei. In luna aprilie, dupa discutiile purtate pe aceasta tema, Guvernul a agreat varianta potrivit careia orice persoana poate dobandi actiuni la SIF in limita a 5% din capital. Problema ridicarii cotei la 5% a fost pe ordinea de zi in cadrul Comisiei de Buget-Finante din Senat, dar a starnit dezbateri de natura politica. Exista, astfel, posibilitatea mentinerii limitei actuale de 0,1%, majorarea la 1% sau 5%, respectiv eliminarea oricarui prag.



Piata RASDAQ

Desi valoarea tranzactiilor pietei RASDAQ s-a ridicat ieri la aproape 22 de miliarde de lei (0,6 milioane de euro), nu se poate vorbi de o crestere a lichiditatii in conditiile in care jumatate din valoarea rulajului s-a realizat prin cele doua trranzactii cu titlurile Grandemar Cluj-Napoca.

Cele doua tranzactii s-au efectuat la un pret de 5.000 de lei/actiune, cu 19% mai mare fata de sedinta anterioara. Ieri s-au transferat 2,3 milioane de actiuni reprezentand 8,24% din capitalul social al companiei ce are ca obiect de activitate extractia pietrei pentru constructii. Titlurile societatii s-au apreciat de peste 2,5 ori de la inceputul anului, fiind caracterizate insa de o lichiditate extrrem de scazuta.

Ieri a mai fost transferat si un pachet de 2,6% din actiunile companiei hoteliere Athenee Palace. Cele 6 tranzactii nu s-au efectuat insa la acelasi pret, cursul fiind cuprins intr-un interval de 23.000 de lei/actiune si 32.150 de lei/actiune. Cele mai importante s-au derulat insa la cotatia maxima si astfel cursul mediu s-a stabilit la 32.114 lei/actiune, mai mare cu 16,8% fata de sedinta precedenta. Societatea a realizat ieri un rulaj de aproap 6 miliarde de lei (166.000 de euro).

Societatile de asigurare s-au mentinut si ieri in atentia investitorilor, valoarea celor cinci tranzactii derulate cu titlurile Ardaf ridicandu-se la 533 de milioane de lei (15.000 de euro). Cotatia a coborat cu 5%, la un pret de inchidere de 2.650 de lei/actiune.

Celalalt asigurator, Asirom, desi a fost cel mai tranzactionat de la Categoria a doua, nu a obtinut insa decat un rulaj de 100 de milioane de lei (2.800 de euro), in timp ce cotatia nu a inregistrat modificari fata de sedinta anterioara. Cursul titlurilor Asirom s-a situat si ieri la un nivel de 4.500 de lei/actiune.

La prima categorie, cea mai tranzactionata societate a fost producatorul de tevi Mittal Steel Roman. Actiunile societatii au urcat ieri cu 2,66%, ultima tranzactie derulandu-se la un pret de 46.300 de lei/actiune. Cursul actiunilor a oscilat ieri in cadrul unui interval de 46.000 - 47.000 de lei/actiune, rulajul ridicandu-se la 528 de milioane de lei (15.000 de euro).

Toti cei trei indici RASDAQ au inregistrat ieri scaderi, cel mai mult depreciindu-se RASDAQ Compozit, cu 0,25%. In acelasi timp, RAQ-I a scazut cu 0,15%, iar RAQ-II cu 0,02%. andrei.chirileasa@zf.ro ; catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO