Burse - Fonduri mutuale

In an de criza, fondurile mutuale si-au triplat activele

12.01.2010, 23:03 10

Fondurile mutuale au atras investitii de 2,25 mld. lei (535 mil.euro) anul trecut, reusind astfel sa isi tripleze activele pana laun maxim istoric de 3,4 mld.lei (810 mil. euro), potrivitstatisticilor lunare emise de Asociatia Administratorilor deFonduri (AAF).

Investitiile au crescut ca urmare a strategiilor agresive devanzare adoptate de administratorii bancari, prin intermediulretelelor teritoriale, in contextul in care activitatea decreditare a fost inghetata. Numarul de investitori a crescut cu81%, pana la un total de aproape 165.000 la finele luniidecembrie.

"Anul 2009 este un an de referinta in istoria fondurilormutuale, pentru ca a fost dat startul unei evolutii ireversibile.Cresterea industriei este cu atat mai importanta cu cat pana nudemult exista o perceptie slaba asupra fondurilor mutuale pe piatalocala de capital, iar criza a stirbit din credibilitatea sistemulfinanciar international", a spus Mihail Ion, presedintelesocietatii de administrare Raiffeisen Asset Management, cu activein gestiune de peste un miliard de lei. Fondurile monetare au fostlocomotiva industriei anul trecut, reusind sa atraga subscrierinete record in valoare de 1,3 mld. lei (306 mil. euro) de lainvestitori si astfel sa inregistreze o crestere de peste 400% aactivelor, pana la 1,7 mld. lei. Numarul investitorilor infondurile monetare a crescut de peste sase ori, pana la aproape70.000. In 2009, BCR Monetar este cel mai performant fond monetar,cu un randament de 15,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO