Burse - Fonduri mutuale

In ce investesc administratorii fondurilor Raiffeisen activele de peste un miliard de lei

In ce investesc administratorii fondurilor Raiffeisen activele de peste un miliard de lei
04.05.2010, 00:00 47

Titlurile de stat, depozitele bancare si fondurile de investitiiau atras cele mai consistente plasamente anul trecut din parteafondurilor gestionate de societatea de administrare a investitiilorRaiffeisen Asset Management, al doilea cel mai mare manager defonduri mutuale.

Cusase fonduri mutuale in portofoliu, Raiffeisen Asset Management aincheiat anul trecut cu active nete in gestiune de peste un miliardde lei. Raiffeisen Monetar, fondul cu cel mai mare volum de activedin portofoliul administratorului, a investit aproape 60% dinactivele de peste 600 mil. lei in depozite bancare, principaleleplasamente fiind depozitele deschise la Banca Romaneasca siUniCredit Tiriac. Alaturi de depozitele bancare, titlurile de statau atras circa 15% din activele fondului la finele anuluitrecut.

"Cand am ales investitiile in depozite bancare am avut in vedereun risc redus de dobanda si lichiditate ridicata, precum si un riscde credit redus. Incepand din a doua jumatate a anului trecut, amorientat tot mai mult plasamentele fondului spre titlurile destat", a spus Mihail Ion, presedintele societatii de administrareRaiffeisen Asset Management.

Titlurile de stat denominate in euro au fost principaleleplasamente ale Europlus, al doilea fond de plasamente conservatoareal administratorului, care au atras circa 40% din activele de peste73 mil. euro ale fondului. Depozitele bancare au atras alte 40% dinactivele Europlus, in timp ce obligatiunile denominate in euro siemise de Muncipalitatea Bucuresti au atras aproape 15 mil. euro dela fond.

Cu trei fonduri care detin expunere pe pietele de actiuni,administratorul a optat anul trecut pentru o diversificare aplasamentelor investind in fonduri mutuale locale, fonduri deinvestitii internationale si direct in actiuni listate pe Bursa dela Bucuresti. Astfel, Romania Actiuni, fondul cu strategia cea maiagresiva de investitii din portofoliul Raiffeisen, a investit circa60% din active in actiuni romanesti, cele mai importante detinerifiind SIF Oltenia, BRD si Petrom, aproape o zecime din activele de13,1 mil. lei fiind plasate intr-un alt fond de actiuni - BT Maxim,administrat de BT Asset Management. Romania Actiuni a incheiat anul2009 cu un randament de 70,8%, a doua performanta din piata.

"In primele trei luni ale anului trecut, cand piata locala deactiuni a scazut foarte mult, ne-am axat pe titluri defensive,pentru ca ulterior sa ne orientam pe actiunile din sectorulfinanciar", a conchis Mihail.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO