Burse - Fonduri mutuale

In ce sa investim in 2009 pe Bursa? Analistii mizeaza pe companiile de utilitati

In ce sa investim in 2009? Analistii mizeaza pe companiile de utilitati
07.01.2009, 19:10 22

Datorita volatilitatii ridicate din piata si a preturilor scazute, analistii cred ca Bursa poate inchide anul cu cresteri de 10-20%, insa nu mai spectaculoase.

"Problema nu mai este legata de preturi in momentul de fata, ci de lichiditate. Actiunile sunt deja la niveluri foarte joase si nu mai pot sa scada foarte mult, insa lichiditatea mica va face grea o revenire generala a pietei. Cu toate acestea, indicii cred ca vor putea sa inchida cu un plus de 20% in acest an, aceasta variatie fiind usor de atins pe volatilitatea si preturile actuale", spune Octavian Dragolea, broker la IFB Finwest.
Nici directorul adjunct de operatiuni al Prime Tranzaction, Gabriel Necula, nu vede un an bun pentru economia romaneasca, insa este de parere ca piata de capital poate evolua intr-o directie pozitiva.
"2009 se vede destul de rau la nivel economic, in conditiile in care criza financiara se va resimti tot mai puternic in Romania. Cu toate acestea, cred ca Bursa poate evolua putin altfel. In momentul de fata sunt de parere ca in 2009 piata va cunoaste o evolutie pozitiva in comparatie cu sfarsitul anului trecut. Este greu sa spunem exact cu cat va creste piata, pentru ca situatia economica se poate schimba de la o luna la alta", spune Necula.
Analistul Carpatica Invest, Dorin Masca, crede ca, in ciuda incertitudinilor economice, Bursa poate recupera chiar si 40% in acest an.
"Nu vom vedea un an spectaculos, insa indicii vor avea o evolutie pozitiva in comparatie cu pierderile puternice de anul trecut. Chiar daca evolutia economiei va fi mai mult negativa decat pozitiva, Bursa de Valori poate inregistra cresteri de circa 30-40% in acest an", spune Masca.
Alexandra Suciu, analist la Intercapital Invest, spune ca previziunile pentru anul curent, atat la nivel de companii, cat si la nivel macroeconomic, nu sunt foarte optimiste, performantele economice ale societatilor autohtone putand fi afectate mai puternic de criza financiara globala in 2009 decat in 2008.
Analistii sustin ca investitorii se vor orienta catre societatile cu datorii mici si o situatie financiara solida, cu lichiditati si care pot acorda dividende.
"Dividendele sunt o sursa importanta de lichiditate, fie pentru investitor, in cazul in care societatea decide sa acorde dividende, fie pentru companie, prin incorporarea acestora in vederea finantarii", spune Necula.
In viziunea analistilor, evolutia societatilor listate la Bursa va depinde foarte mult in 2009 de sectorul in care activeaza. In acest sens, ei pun accent pe companiile din sectorul utilitatilor, precum si pe cele din sectorul petrolier si energetic.
"Cel mai atractiv sector in acest an va fi probabil cel al utilitatilor publice, reprezentat pe BVB de catre Transelectrica si Transgaz. Atractivitatea acestui domeniu este data de o certitudine mai ridicata a rezultatelor financiare comparativ cu societatile din domeniul privat. Companiile de acest gen, a caror activitate este mai putin afectata de criza financiara, vor fi probabil cele inspre care se vor orienta investitorii in 2009", spune Suciu.
"Atractivitatea diferitelor domenii de activitate va depinde mult si de politica noului guvern fata de investitii. Sunt de parere ca investitorii ar trebui sa ia in considerare societatile de utilitati, precum si cele care activeaza in sectorul constructiilor pentru infrastructura", spune Dragolea.
Necula pune la randul sau accent pe societatile din sectorul utilitatilor, in special datorita politicii de dividende pe care acestea o adopta.
"Sectorul energetic va fi mai stabil in acest an, societatile precum Transelectrica sau Transgaz fiind atractive. Politica acestora de dividende va conta foarte mult in atragerea investitorilor", spune Necula.
In privinta societatilor care activeaza in sectorul bancar, Alexandra Suciu este de parere ca acestea nu ar trebui ignorate. "Nu trebuie pierdute din vizor companiile din sectorul financiar-bancar listate la BVB, ale caror cotatii au suferit printre cele mai mari deprecieri in ultimul an, cu atat mai mult cu cat normele de creditare mai restrictive impuse de BNR in aceasta perioada au fost benefice pentru majoritatea bancilor din Romania", spune Suciu.
In acest an analistii mizeaza pe intrarea in piata a unor investitori pe termen lung, precum si a speculatorilor, prezenti atunci cand au loc variatii importante de pret.
Directorul adjunct de operatiuni de la Prime Tranzaction spune ca societatile sunt mult subevaluate in momentul de fata, fiind atractive pentru investitorii pe termen lung.
"Cotatiile foarte scazute ale titlurilor listate la BVB trezesc atat interesul investitorilor pe termen lung, cat si interesul speculatorilor. Este de asteptat ca in urmatorul an investitorii pe termen lung sa inceapa achizitia de actiuni ale companiilor cu un potential real de crestere a activitatii pe termen mediu si lung", sustine si analistul Intercapital, Alexandra Suciu.
Analistii spun ca in acest an investitorii locali vor intra in piata abia dupa ce vor realiza analize detaliate ale companiilor, in timp ce investitorii straini nu vor privi companiile individual, ci la nivel de tara.
Din punctul de vedere al falimentelor, acestia nu vad sa existe in 2009 cazuri printre companiile listate la Bursa. Desi multe companii sunt afectate de criza financiara globala si vor inregistra scaderi accentuate ale activitatii economice, analistii nu cred ca este cazul sa se vorbeasca in acest moment de falimente la nivelul companiilor autohtone.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO