Burse - Fonduri mutuale

In fata caderilor de pe Bursa, Petre Milut ar delista Prefab

In fata caderilor de pe Bursa, Petre Milut ar delista Prefab
23.10.2008, 19:58 20

Omul de afaceri Petre Milut, care controleaza indirect Prefab Bucuresti (PREH), se gandeste sa delisteze producatorul de materiale de constructii de pe piata RASDAQ, considerand ca scaderea excesiva a valorii acesteia poate influenta in mod negativ productivitatea companiei si pentru a evita ca titlurile societatii sa fie excesiv speculate.

"In momentul de fata piata bursiera da dovada de vulnerabilitate, iar acest lucru afecteaza companii stabile din punct de vedere economic, dar a caror valoare este subapreciata. Desi pentru investitorii la bursa solutia delistarii companiilor nu este benefica, subaprecierea valorii unei companii pe bursa poate avea efecte negative asupra productivitatii acesteia si nu in ultimul rand asupra economiei romanesti in general", a declarat Petre Milut, proprietarul Prefab Bucuresti, unul dintre principalii producatori de BCA din Romania.
Scaderile ample ale actiunilor Prefab l-au facut pe omul de afaceri sa-si schimbe la 180 de grade planurile, dupa ce la finele anului trecut acesta intentiona sa transfere actiunile Prefab pe Bursa de pe piata RASDAQ pentru o mai mare vizibilitate si transparenta in fata investitorilor.
"Nu se poate ca o companie care anul trecut avea o capitalizare de 220 de milioane de euro sa ajunga sa valoreze in acest moment 17 milioane de euro", spune Milut.
Actiunile Prefab s-au depreciat cu circa 82% de la finele anului trecut. Capitalizarea companiei s-a redus astfel de la circa 100 milioane de euro la 17,6 mil. euro (63,5 mil. lei), valoarea de piata din prezent a Prefab.
Majoritatea companiilor controlate de antreprenori locali au inregistrat scaderi puternice in acest an, pe fondul crizei financiare internationale care a lovit puternic pietele de capital. Pierderile suferite in acest an de noua dintre cei mai importanti oameni de afaceri locali pe Bursa se ridica la peste 520 mil. euro.
Printre cei mai mari perdanti se numara omul de afaceri Ovidiu Tender, actionarul majoritar al Prospectiuni Bucuresti, a carui participatie s-a devalorizat cu 200 mil. euro, si Dan Ioan Popp, presedintele Impact, care a pierdut circa 73 mil. euro. Popp afirma si el recent ca statutul de companie listata a devenit neplacut in conditiile actuale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO