Burse - Fonduri mutuale

In lipsa investitorilor, administratorii scot bani din buzunare pentru fondurile inchise

In lipsa investitorilor, administratorii scot bani din buzunare pentru fondurile inchise

Eugen Voicu, presedintele Certinvest, a strans doar 1 mil. lei pentru fondul inchis Everest

09.09.2008, 23:38 24

Dezinteresul investitorilor fata de fondurile inchise de investitii nou-lansate a impins administratorii sa faca insertii consistente de capital pentru a strange resursele necesare.
Cele trei fonduri inchise de investitii lansate anul acesta au strans active totale de aproape
8 milioane de lei (2,25 milioane de euro), sumele fiind atrase de administratori fie prin apel la resursele financiare proprii fie la vanzarea fondului alaturi de un depozit bancar.
BT Invest, fond inchis de actiuni administrat de societatea BT Asset Management, a fost lansat in luna martie si a incheiat luna iulie cu active nete in valoare de 2,1 milioane de lei (0,6 milioane de euro) de la doi investitori. Al doilea fond inchis de actiuni lansat anul acesta a fost Everest, administrat de societatea Certinvest.
Autorizat in luna iulie, fondul inchis Everest dispune in prezent de active in valoare de circa un milion de lei (280.000 de euro) de la cinci investitori.
"Fondul inchis Everest este in principal un instrument de investitii pentru conturile individuale administrate de Certinvest. Capitalul initial al fondului inchis este de 1,02 milioane de lei, dar vom mai face o insertie de capital luna aceasta", a spus Eugen Voicu, presedintele societatii de administrare Certinvest.
Fondul inchis administrat de Certinvest este un fond cu grad mare de risc, ce atrage plasamente prin oferta privata. Divizia de administrare a investitiilor din cadrul grupului financiar bancar OTP a lansat in vara fondul inchis de investitii cu capital garantat OTP Garansis care a atras 4,7 milioane de lei (1,3 milioane de euro) de la aproape 300 de investitori. Estimarile initiale ale reprezentantilor OTP mizau pe subscrieri intre doua si trei milioane de euro.
Fondul inchis al OTP a fost "vandut" impreuna cu un depozit la termen cu o dobanda promotionala de 14% pe an, randamentul garantat investitorilor in primul an de functionare fiind 12%.
Preferate de investitorii cu disponibilitati financiare mari, fondurile inchise se deosebesc de cele mutuale prin strategii mai agresive de investitii. Restrictiile investitionale mai laxe, posibilitatea expunerii pe emitenti mai putin lichizi, alaturi de faptul ca iesirile din fond nu pot fi facute decat la intervale dinainte stabilite sau chiar doar la lichidarea fondului inchis, dau mana libera administratorului. Cu toate acestea, fondurile inchise de actiuni au fost mult mai afectate de corectiile bursiere, marcand pierderi cuprinse intre 32% si 55% in ultimele 12 luni.
"Investitorii sunt in asteptare. Nu intra sume mari in fondurile inchise pana nu vad o revenire a pietei de capital. Cred ca cea mai mare parte a banilor retrasi din fondurile inchise iau calea depozitelor bancare", a spus Ilie Cenan, presedintele societatii Globinvest, care administreaza trei fonduri inchise de investitii cu un total al activelor de 42 de milioane de lei (11,8 milioane de euro).
Industria fondurilor inchise a pierdut aproape jumatate din active de la inceputul anului, pana la 83 de milioane de lei (23,4 milioane de euro). Deprecierea activelor a fost cauzata pe de o parte de corectii dar si de retragerile facute de investitori care s-au ridicat la 15 milioane de lei (4,23 milioane de euro) in primele sapte luni ale anului.
"Pentru administratori nu exista alte solutii de atragere a investitorilor decat sa isi pregateasca portofoliu de investitii pentru o revenire a pietei si sa poarte discutii cu acestia", a conchis Ilie Cenan de la Globinvest.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO