Burse - Fonduri mutuale

În lipsa investitorilor, piaţa continuă să scadă puţin câte puţin

În lipsa investitorilor, piaţa continuă să scadă puţin câte puţin

Autor: Monica Juganaru

10.04.2012, 00:04 392

Bursa de la Bucureşti a închis se­siunea de luni în scădere cu 0,94%, într-o piaţă în care prudenţa investi­torilor lo­cali şi absenţa celor străini au menţinut lichiditatea la un nivel redus, apropiat de cel de vineri, când a fost consemnat cel mai scăzut rulaj din ultimele trei luni.

Scăderea pieţei a venit pe volume de tranzacţionare reduse, în condiţiile în care marile burse europene au fost în­chise luni, a doua zi de Paşte la ca­tolici. Operaţiunile cu acţiuni au totalizat 8,15 mil. lei (1,86 mil. euro), va­loare nesem­ni­ficativ mai mare faţă de cea de vineri, de 8,02 mil. lei (1,8 mil. euro).

La finalul sesiunii precedente a fost înre­gistrat cel mai redus nivel din 10 ianua­rie, când operaţiunile au cumulat numai 7,6 mil. lei (1,7 mil. euro).

"Piaţa a continuat corecţiile insta­late încă de săptămâna trecută, în con­diţiile în care pieţele europene au fost închise. Tipice acestei ultime pe­rioade au fost volumele foarte scă­zute, cauzate probabil de interesul mai scăzut al in­vesti­torilor în această perioadă, întrucât rezul­tatele financiare anuale şi propu­ne­rile de dividend au fost încor­po­rate în pre­ţuri", a declarat Darie Moldovan, spe­cialist produse noi şi market-making în cadrul Broker Cluj.

Pentru această săptămână, Mol­do­van spune că este foarte posibil ca volu­mele de transfer să rămână scăzute.

La închiderea pieţei principale, in­di­cele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 1,36%, iar titlu­rile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,87% sub nivelul de vineri.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a scăzut cu 1,12%, iar in­dicele extins BET-XT a coborât cu 1,26%. BET-XT reflectă evoluţia pri­melor 25 de acţiuni în funcţie de lichi­ditate, inclusiv SIF-urile şi FP.

Acţiunile FP s-au clasat pe prima poziţie în topul rulajelor, cu ope­ra­ţiuni de 2,31 milioane lei. Ultimul transfer de luni s-a făcut la 0,5745 lei, preţ în scădere cu 0,86%.

Pe locul secund după lichiditate s-au plasat acţiunile Transelectrica (TEL), cu transferuri de 970.000 lei, iar ultimul preţ de luni a fost de 15,14 lei, cu 0,92% sub cotaţia de vineri.

Cotaţia acestor acţiuni a scăzut cu 6,2% în ultimele două săptămâni, de la finalul ofertei prin care statul a vândut 15% din acţiunile Transelectrica (TEL), apropiindu-se tot mai mult de preţul din tranşa investitorilor mari din oferta publică, de 14,9 lei/titlu.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au fost puţin mai activi decât vineri, tran­zac­ţionând acţiuni de 710.000 lei. faţă de ru­lajul de 156.100 lei (35.000 euro) înre­gistrat vineri.

Bursa din Statele Unite a deschis în scă­dere şedinţa de tranzacţionare de luni, după datele sub aşteptări privind piaţa muncii anunţate vineri, când piaţa americană a fost închisă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO