Burse - Fonduri mutuale

In sase ani, rusii au incasat 281 mil. euro de la Alro din dividende

31.03.2009, 17:40 25

Producatorul de aluminiu Alro Slatina (ALR) a anuntat ieri ca va distribui circa 84% din profitul net obtinut anul trecut sub forma de dividende, suma alocata in acest scop fiind de 205,32 mil. lei (47,7 mil. euro).

Actionarul majoritar al Alro Slatina (ALR), grupul Vimetco detinut de magnatul rus Vitali Masitschi, va incasa circa 42 mil. euro. Rusii au incasat in ultimii sase ani dividende brute in valoare totala de 281 mil. euro de la producatorul de aluminiu.
Astfel, Vimetco a castigat peste 150 mil. euro doar din dividendele incasate de la Alro, daca se scade din suma de 281 mil. euro banii investiti pentru achizitia pachetului majoritar de actiuni si majorari de capital - 130 mil. euro, conform datelor disponibile. Masitschi a preluat controlul Alro in 2002, in timpul guvernarii Nastase, printr-un contract de privatizare puternic contestat, care a ajuns si pe masa DNA in 2006.
Grupul olandez Marco (actualul Vimetco) a preluat atunci 10% din actiunile Alro de la APAPS, la conducerea careia se afla Ovidiu Musetescu, pentru 11,4 mil. dolari. Marco mai detinea in acel moment 43% din actiunile Alro, in urma achizitiilor de pe Bursa, valoarea estimata a investitiilor fiind de circa 28 mil. euro.
Ulterior, Marco a derulat si o majorare de capital in valoare de 95 mil. euro prin care si-a crescut participatia la peste 85%. Statul nu a putut participa la majorare pentru a-si mentine cota. In prezent, Vimetco detine 84,2% din actiunile Alro, in timp ce firma Conef SA, pe care o controleaza, mai detine aproape 3,8%. Un pachet de 10% se afla in portofoliul Fondului Proprietatea.
Vimetco a decis distribuirea de dividende deoarece are nevoie de lichiditati, avand de rambursat in acest an imprumuturi de 585 mil. dolari contractate pentru investitiile realizate in China. Grupul se confrunta cu o scadere semnificativa a afacerilor, ca urmare a reducerii pretului aluminiului.
Alro si-a bugetat pentru acest an afaceri de doua ori mai mici decat in 2008 si un profit in scadere cu aproape 80%. Actiunile Alro au crescut ieri cu 14% ca urmare a anuntarii dividendului, care reprezinta circa 20% din pretul de pe Bursa.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO