Burse - Fonduri mutuale

Încă o lovitură pentru Amonil. Cât mai rezistă?

29.07.2010, 23:20 45

Consiliul de administraţie al grupului Interagro, controlat deomul de afaceri Ioan Niculae, a reziliat contractul cu producătorulde îngrăşăminte chimice Amonil Slobozia (AMO) pentru procesareagazului metan, încheiat în noiembrie 2009, a anunţat Amonil.
"Prin contractul de procesare 2009.05.08/01.11.2009, contractaprobat de AGA, Interagro a menţinut în funcţiune combinatul, deşipiaţa îngrăşămintelor s-a prăbuşit odată cu declanşarea crizeieconomico-financiare. Atacurile din presă din ultima perioadă şiimensul prejudiciu de imagine pe care acestea le-au produs grupuluiInteragro (...) au determinat Consiliul de Administraţie alInteragro să decidă rezilierea contractului. Drept urmare,consideraţi prezenta notificare ca demersul legal necesar încetăriiacestui contract", se arată într-un anunţ transmis de Amonil Burseide Valori.
Această decizie, care lasă practic Amonil fără activitate, este adoua lovitură puternică pe care compania a primit-o în ultimul an,după ce anul trecut şi-a pierdut principalele active prin executaresilită.
Cu toate acestea, acţiunile Amonil au pierdut ieri doar 6,5%,închizând şedinţa de tranzacţionare la 0,0186 de lei, capitalizareacompaniei fiind în prezent de circa 4,8 mil. euro.
Situaţia actuală a companiei a fost determinată şi de lipsa dereacţie a principalilor acţionari, firmele Zalois şi Jovlineînregistrate în Insulele Belize, care deţin împreună peste 50% dinacţiuni şi care nu au făcut nimic pentru a împiedica pierdereaactivelor companiei în urmă cu un an. Activele Amonil au fostadjudecate tot de o firmă din Belize, Riverside Development, prinintermediul Chemgas Holding, care a cumpărat de la Distrigaz Sud ocreanţă de circa 18 mil. euro asupra Amonil pe baza căreia ainiţiat procedura de executare silită. Deşi principalul acţionarminoritar al Amonil, firma Salink Limited, deţinută de suedezii dela East Capital, a propus mai multe soluţii pentru recapitalizareacompaniei şi plata datoriilor, acţionarii majoritari s-auopus.
Despre firmele Zalois, Jovline şi Riverside s-a spus că ar ficontrolate chiar de proprietarul grupului Interagro, Ioan Niculae,însă acesta a negat zvonurile.
"Prin încheierea contractului de consorţiu şi a contractului deprocesare a gazului metan Amonil a putut angaja personal şi plătisalarii şi nu a disponibilizat niciun muncitor chiar şi încondiţiile crizei economico-financiare. Am demonstrat în nenumăraterânduri că Interagro nu a acţionat în niciun fel pentru a controlaAmonil. Mai mult, Interagro a acceptat să modifice modul deîmpărţire a beneficiilor din consorţiu în favoarea netă a Amonil",se mai arată în notificare. În 2007 a fost încheiat un contract deconsorţiu între Amonil, Interagro, Intergaz şi Zalois, însăreprezentanţii Interagro susţin că societatea nu a încasat niciosumă din beneficiul rezultat în urma activităţii consorţiului,care, după îndeplinirea obiectivului pentru care s-a constituit, afost dizolvat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels