Burse - Fonduri mutuale

Inca un pas spre ridicarea pragului la SIF-uri: Senatul si-a dat OK-ul. SIF-urile au sarit pe Bursa cu 5,2%

Inca un pas spre ridicarea pragului la SIF-uri: Senatul si-a dat OK-ul. SIF-urile au sarit pe Bursa cu 5,2%
11.11.2009, 23:25 33

Actionarii SIF-urilor au castigat ieri o noua batalie in luptapentru ridicarea restrictiilor de detinere si vot, in conditiile incare Senatul a acordat ieri votul pozitiv proiectului de legeprivind majorarea pragului de detinere de la 1% la 5%.

In continuare, proiectul de lege va merge in Camera Deputatilor,acolo unde va primi votul final, urmand ca ultima etapa sa fiepromulgarea propriu-zisa a actului legislativ de catre presedinteleRomaniei.

"Dupa ce proiectul legislativ va trece si de Camera Deputatilor,acesta va fi gata pentru a fi promulgat de catre presedinteleRomaniei. Guvernul nu mai are nicio responsabilitate in momentul defata, punctul sau de vedere fiind deja anexat la proiectullegislativ", spune Ovidiu Marian, senator PD-L si initiatorulproiectului de lege privind pragul de detinere.

Initial, proiectul de lege viza eliminarea pragului de detinerela SIF-uri, Comisia de buget-finante din cadrul Senatului cerandinsa majorarea pragului la 5% fata de 1%, cat este in prezent, sinu eliminarea acestuia. In noua forma, proiectul a trecut deComisia juridica si cea pentru buget-finante din Senat.

"Cred ca pragul de detinere va trece si de Camera Deputatilor siva fi ridicat la 5%, pentru ca intr-un final acesta sa fieeliminat. Daca dorinta pietei este eliminarea pragului, nu ai ceface altceva decat sa te supui", spune Ovidiu Serdean, broker laIFB Finwest.

CNVM a sesizat BVB sa suspende SIF-urile de latranzactionare

Dupa ce Senatul a aprobat majorarea pragului de detinere la 5%,actiunile societatilor de investitii financiare au urcat cu peste5%, dupa care acestea au inceput sa reduca din avans.

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare s-a simtit obligata saintervina si sa suspende de la tranzactionare SIF-urile in vedereainformarii corecte a actionarilor, dupa ce operatorul de piata nu aluat o masura in acest sens ca urmare a deciziei din Senat.

"BVB nu a aplicat dispozitiile art. 111 Sectiunea 6 Capitolul VITitlu II din Codul Bursei de Valori", se arata in raportul inaintatBursei de catre reprezentanti CNVM.

Dezbaterile din Senat au influentat semnificativ in mai multeranduri evolutia celor cinci societati de investitii financiare peBursa. In unele cazuri, dupa anumite stiri cu privire la proiectulsenatorilor si deputatilor de eliminare a pragului la SIF-uri,acestea au urcat si cu 15%, limita maxima de variatie, insaoperatorul de piata nu a luat nicio masura.

De cealalta parte, conducerile SIF-urilor nu au informatactionarii cu privire la deciziile luate in cazul proiectului demodificare a pragului de detinere la SIF-uri, desi companiilelistate trebuie sa informeze piata cu privire la factorii care potinfluenta semnificativ pretul actiunilor.

Este prima data cand SIF-urile sunt suspendate ca urmare a unordecizii cu privire la pragul de detinere discutat deparlamentari.

"Faptul ca SIF-urile au fost suspendate la peste jumatate de oradupa ce toata piata a vazut live dezbaterile din Senat nu facedecat sa reconfirme, odata in plus, nivelul de profesionalism alinstitutiilor abilitate din piata de capital romaneasca, institutiicare au tot timpul scuze puerile pentru subdezvoltarea pietei",spune Dumitru Beze, presedintele Asociatiei Investitorilor pe Piatade Capital.

Serdean este de parere ca SIF-urile ar fi trebuit sa fiesuspendate de la tranzactionare inainte de a se lua o decizie inprivinta pragului de detinere, in conditiile in care s-ar fi vrutca toti investitorii sa aiba acces egal la informatie.

SIF-urile au sarit in aer dupa aprobarea dinSenat

Dupa decizia Senatului, indicele de ansamblu al SIF-urilor,BET-FI, a urcat cu aproape 5,2%, avansul scazand in numai zeceminute pana la 4,2%.

"In mare parte lumea se astepta la un vot pozitiv. Acest lucrus-a vazut in special pe piata derivatelor de la Sibiu, acolo undecotatiile derivatelor pe SIF-uri se aflau ieri sub pretul de pepiata spot. Practic lumea a cumparat pe zvon si a vandut pe stire",spune Serdean.

La revenirea la tranzactionare, indicele SIF-urilor a urcatputernic, de la un nivel de 4,3% la aproape 6%, cel mai mare avansfiind inregistrat de actiunile SIF Moldova (SIF2).

Actiunile societatii au urcat la putin timp dupa reluareatranzactionarii cu aproape 7%, pe un rulaj de aproape 4 milioane delei (0,9 milioane de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO