Burse - Fonduri mutuale

Indicele BET se indreapta catre minimele ultimilor trei ani

12.09.2008, 21:44 13

Bursa a inregistrat ieri o scadere de 2,4%, incheind a treia sedinta consecutiva pe pierdere, astfel ca indicele compozit al pietei, indicele BET-C, a atins nivelul minim al ultimelor 34 de luni, pe una dintre cele mai reduse lichiditati din acest an.
Scaderea a fost determinata in special de primele zece actiuni in functie de lichiditate, care au incheiat ziua in scadere medie cu 3,2%. Nivelul indicelui BET a reprezentat minimul ultimelor 37 de luni, o valoare mai mica fiind atinsa in sedinta din 11 iulie 2005.
Scaderea BET s-a inregistrat pe fondul pierderilor consemnate de actiunile Bancii Transilvania (TLV) si Petrom (SNP), care au scazut cu 5%, respectiv 4,4%. Ultimele transferuri cu titlurile bancii au fost realizate la 0,261 lei/actiune, iar actiunile Petrom au incheiat la 0,39 lei/actiune. Titlurile BRD-Groupe Societe Generale(BRD) au scazut cu 1,2%, la 16 lei/actiune.
Actiunile SIF Transilvania (SIF3) au avut cea mai severa scadere de la categoria societatilor de investitii financiare, de 4,1%, la 0,805 lei. Trazactiile cu titlurile societatii au cumulat aproape 0,9 mil. lei. Cotatiile actiunilor SIF Muntenia (SIF4) si SIF Oltenia (SIF5) au scazut cu 3,8%, respectiv 3,8%. Ultimele operatiuni cu titlurile SIF Muntenia au fost realizate la 1,01 lei, in timp ce pretul actiunii SIF Oltenia a scazut la 1,76 lei. Evolutia descendenta a titlurilor SIF Muntenia a venit pe primul rulaj dintre SIF-uri, de 1 mil. lei, iar tranzactiile cu actiuni SIF Oltenia au insumat 0,7 mil. lei. Scaderile inregistrate de societatile financiare au tras in jos indicele BET-FI, acesta consemnand un declin fata de nivelul de referinta de miercuri de 3,7%, pana la nivelul de 32.100 de puncte.
Titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) si Transgaz Medias (TGN), au inregistrat scaderi de 2,8%, respectiv de 2,1%. Rompetrol Rafinare a scazut la 0,045 lei/actiune, iar actiunile Transgaz s-au tranzactionat la pretul de 180,1 lei/ actiune. Evolutiile negative ale companiilor energetice au redus cotatia indicelui BET-NG cu 2,7% fata de referinta.
Dupa ce in prima ora a sedintei, titlurile Impact au scazut cu 7,9%, investitorii au readus cotatiile spre nivelul de referinta, si in cadrul unor tranzactii realizate in jurul orei 15:30, pretul a urcat chiar cu 2,9%. La inchiderea zilei, actiunile au fost cotate la 0,102 lei, pret cu 2,9% mai mic fata de miercuri, iar operatiunile au cumulat de 1,36 mil. lei, prima lichiditate din piata.

Titlurile SIF Muntenia (SIF4) au continuat sa scada si in sedinta de ieri, consemnand un declin de 3,8%, pana la nivelul de 1,01 lei/actiune. Actiunile societatii de investitii au fost printre cele mai tranzactionate titluri din randul SIF-urilor, inregistrand un rulaj de un milion de actiuni, a caror valoare s-a ridicat la putin peste un million de lei. La inceputul lunii, analistii Raiffesen Capital & Investiment estimau o crestere a pretului la SIF-uri, dand o recomandare de cumparare pentru aceste titluri. Preturile tinta estimate pentru titlurile SIF4 erau de 2,05 lei/actiune.

Actiunile companiei petroliere Petrom (SNP) au inregistrat cea de-a patra sedinta consecutiva de pierderi, inchizand sedinta de ieri in scadere cu 4,4%. Pretul de tranzactionare pentru actiunile Petrom a scazut astfel la 0,39 lei/actiune. La inceputul acestei saptamani a reinceput procesul prin care se incearca vanzarea unei participatii in valoare de 8% din totalul actiunilor companiei catre salariatii Petrom, demersurile necesare tranzactiei fiind intreprinse de Liviu Luca, presedintele Asociatiei Salariatilor. Pretul de achizitie al pachetului de actiuni va fi de 0,212 lei/actiune, acelasi pret platit si de catre compania OMV, la momentul privatizarii.

Titlurile producatorului de piese auto Compa Sibiu (CMP) au inregistrat una dintre cele mai mari scaderi de ieri de pe Bursa, de 7,4%, atingand astfel nivelul de 0,63 lei/actiune. In prima jumatate a acestui an cifra de afaceri a Compa a inregistrat o majorare de 11,5%, la 17,1 mil. lei pe fondul avansului comenzilor venite de la partenerii straini, in special Honeywell, Bosch, Koyo, Daikin si Delphi. Pentru aceeasi perioada compania a inregistrat o diminuare a profitului de peste 40%, in primele sase luni producatorul de piese auto consemnand un castig de 4,3 mil. lei.

Titlurile Condmag Brasov (COMI), constructor de magistrale feroviare, au inregistrat pe parcursul sedintei de ieri o scadere usoara, de pana la 2%, insa au inchis la nivelul de referinta atins miercuri. Pretul de tranzactionare a atins astfel nivelul de 0,725 lei/actiune. In ultimele luni, fondul de investitii olandez Middle Europe Opportunity Fund (MEOF) si-a majorat participatia in cadrul Condmag, prin achizitia unui pachet de 300.000 de actiuni, la preturi variind intre 0,69 si 0,94 lei/actiune.

Actiunile producatorului de placi ceramice Ceramica Iasi (CERE) au consemnat pe parcursul sedintei de ieri o usoara crestere de 0,6%, pana la nivelul de 1,72 lei/actiune. Pretul mediu la care titlurile Ceramica s-au tranzactionat in sedinta de ieri a fost de 1,7 lei/actiune. Producatorul iesean a inregistrat in primele sase luni un profit net de 7 mil. lei (1,9 mil. euro), in crestere cu 9,1% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Afacerile companiei au avut insa o dinamica mai importanta, urcand in primul semestru cu 40%, pana la 30,6 mil. lei (8,3 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO