Burse - Fonduri mutuale

ING este tare pe BVB, dar KBC castiga cu "rasdacele" si ajunge la tranzactii de 1 mld. euro

ING este tare pe BVB, dar KBC castiga cu "rasdacele" si ajunge la tranzactii de 1 mld. euro

Click pentru imaginea marita

02.11.2007, 21:58 17

KBC si ING si-au impartit primele doua locuri in topul brokerilor de luna trecuta, societatile de brokeraj ale celor doua banci continuand sa deruleze aproape un sfert din tranzactiile derulate la Bursa.
KBC a reusit sa treaca in octombrie pragul de 1 miliard de euro dupa valoarea tranzactiilor intermediate de la inceputul anului.
Brokerii de la ING au fost primii dupa tranzactiile intermediate pe piata principala a Bursei, dar cei de la KBC au reusit sa fie din nou pe primul loc in clasamentul complet, datorita prezentei mai puternice pe piata RASDAQ. Impreuna, cele doua societati au intermediat tranzactii de circa 200 de milioane de euro si au avut fiecare o cota de piata de peste 11%.
Pozitionarea ING pe locul intai in clasamentul de la BVB s-a datorat, intr-o mare masura, faptului ca aceasta societate a fost cea care a intermediat unele din tranzactiile mari derulate luna trecuta cu actiunile Petrom.
Pe de alta parte, KBC a dominat atat de puternic topul in acest an, tocmai pentru ca a reusit sa "vanda" mai bine clientilor sai companiile de talie medie si mica de pe piata.
Societatile de brokeraj apatinand de banci sunt tot mai greu de batut de catre brokerii independenti, topul primilor 5 brokeri din octombrie incluzand practic aceleasi societati care au aparut, cu putine exceptii, pe tot parcursul anului. Primii cinci brokeri au "facut" peste 40% din piata.
Locul trei a fost ocupat luna trecuta de CA IB Securities, care a reusit sa revina intre primii brokeri de pe piata dupa ce, in septembrie, coborase pana pe locul al optulea.
"Ne-am regandit strategia de investitii si de clienti in septembrie. Ca urmare a acestui lucru, ne asteptam la noi cresteri si in lunile urmatoare. Noi, pana in acel moment, am avut o atitudine mai conservatoare fata de piata", a declarat Liviu Giugiumica, directorul societatii de brokeraj CA IB Securities. El a precizat ca societatea a inceput sa acorde o atentie mai mare companiilor medii de la Bursa.
Unele dintre cele mai importante cresteri luna trecuta le-au avut societatile de brokeraj Interdealer Capital Invest din Cluj si banca de investitii Wood & Co. din Cehia.
Interdealer a reusit sa intre intre primii zece brokeri din piata, cu un rulaj de 37,4 milioane de euro si o cota de piata de 4,28%. Interdealer a intermediat tranzactiile mari realizate luna trecuta cu actiunile distribuitorului de medicamente PharmaFarm Cluj-Napoca. Societatea de brokeraj a lucrat atat pentru vanzator, grupul german Celsio, cat si pentru cumparator, grupul farmaceutic ungar Gedeon Richter. Valoarea tranzactiilor a fost de 13,5 milioane de euro. Interdealer este controlata de Gabriel Carlig, proprietarul producatorului de lenjerie intima Jolidon. Brokerii de la Wood au urcat pana pe locul al 21-lea, in conditiile in care de la inceputul anului sunt pe locul 58. Wood a inceput sa tranzactioneze pe Bursa in vara, de atunci promovand puternic piata romaneasca de capital. De altfel, reprezentantii societatii au spus ca scopul lor principal in Romania este de a aduce investitori straini in piata de capital de la Bucuresti si nu de a duce romanii pe pietele externe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO