Burse - Fonduri mutuale

Interes in scadere pentru tranzactiile la Bursa din Sibiu

Interes in scadere pentru tranzactiile la Bursa din Sibiu

Click pentru imaginea intreaga

02.10.2007, 18:36 7

Tranzactiile cu contracte futures de la Bursa din Sibiu din primele noua luni le-au depasit pe cele realizate pe tot parcursul anului trecut, aceastea ajungand la 2,7 mld. euro (9,5 mld. lei).
Valoarea tranzactiilor cu contracte futures din primele trei trimestre s-a dublat comparativ cu perioada similara din 2006, in total fiind tranzactionate peste 2,9 mil. de contracte, cu circa 67% mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut.
Cu toate acestea, in ultimele luni se observa un interes in scadere fata de piata de la Sibiu, tranzactiile cu contracte futures in luna septembrie fiind cu circa 40% mai reduse decat in luna precedenta si de circa trei ori mai mici comparativ cu nivelele de tranzactionare din primele luni ale acestui an.
Perioada mai slaba pe piata la termen din ultima luna s-a suprapus si cu o plafonare a cotatiilor pe piata de la Bucuresti, pe fondul interesului mai scazut al investitorilor pentru tranzactionare im aceasta perioada, rulajele la Bursa de la Bucuresti fiind printre cele mai scazute din ultimele luni.
"Piata de la Sibiu nu mai are adancimea si nici lichiditatea pe care o avea inainte. Impresia mea este ca cei mai multi jucatori realizeaza tranzactii intra-day si incearca sa-si marcheze profitul in aceeasi zi pentru ca au fost numeroase situatiile in care dupa inchiderea sedintei de la Bucuresti au avut loc evolutii spectaculoase pe pietele internationale care puteau sa-ti dea peste cap planurile si sa te expuna unor riscuri foarte mari", spune Ceuca.
Contractele futures avand ca activ suport titlurile SIF Moldova si SIF Oltenia au continuat sa fie cele mai atractive instrumente pe piata la termen de la Sibiu, tranzactiile cu acestea reprezentand circa 90% din piata.
In schimb, se observa un interes in crestere pentru derivatele pe cursuri de schimb, contractele futures, avand ca suport cursul leu-euro, incheiate luna trecuta reprezentand aproape jumatate din totalul celor tranzactionate in acest an.
Luna septembrie nu a adus schimbari importante in topul celor mai activi intermediari de pe piata la temen, Broker Cluj pastrandu-si pozitia de lider, cu peste 50.000 de contracte incheiate, reprezentand circa 40% din totalul celor tranzactionate la Bursa de la Sibiu in aceasta perioada. Urmatoarele doua societati de brokeraj dupa volumul de contracte tranzactionate in septembrie au fost Vanguard si BT Securities.
Broker Cluj este una dintre putinele firme de brokeraj care realizeaza tranzactii pe cont propriu, insa, conform conducerii, valoarea celor realizate pe piata de la Sibiu este una nesemnificativa.
"In ultimele luni, 5-6% din tranzactiile realizate pe piata de la Sibiu sunt pe cont propriu si 16-17% pe Bursa. Am realizat anul acesta un profit de circa un milion de lei pe fiecare din scadentele martie si iunie, iar pe scadenta septembrie castigul s-a ridicat la 0,4 milioane de lei", a precizat Adrian Ceuca, directorul adjunct al Broker Cluj.
Bursa din Sibiu a lansat luni opt noi tipuri de instrumente, cele mai multe avand ca activ suport actiuni cotate pe piata RASDAQ, precum Albalact Alba-Iulia (ALBZ), Iproeb Bistrita (IPRU), Imostrust Arad (ARCV), Armax Gaz Medias (ARAX) si Dafora Medias (DAFR).
Cele mai tranzactionate din instrumentele lansate ieri la Sibiu au fost tot cele avand ca suport actiuni cotate pe Bursa. Ieri s-au incheiat 26 de astfel de contracte cu scadenta decembrie pe actiunile Condmag Brasov (COMI), 13 contracte pe titlurile Transelectrica (TEL) si 5 contracte futures pe actiunile Armax Gaz-Medias.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO