Burse - Fonduri mutuale

Interesul pe SIF-uri aduce indicele la noi maxime

05.06.2007, 19:44 7

Bursa a deschis saptamana in crestere, mai ales pe SIF-uri, care s-au apreciat in medie cu 2%, pe fondul unor rulaje nu foarte ridicate insa.
Ca urmare, indicele BET-FI a reusit sa depaseasca pragul de 73.000 de puncte, atingand un nou maxim istoric.
In ultimele trei luni de zile, actiunile SIF s-au apreciat in medie cu circa 35%, iar de la inceptul anului acestea au adus un randament de 16,5%.
"SIF-urile au inregistrat cresteri, insa nu pe cantitati mari. Aceasta in conditiile in care vanzatorii au cam lipsit din piata, fiind posibil ca acestia sa astepte preturi mai mari, in timp ce cumparatorii s-au multumit sa cumpere direct din ASK", spune Nicolae Rusu, director la societatea de brokeraj Orizont Vest din Oradea.
Actiunile SIF Transilvania au castigat si ieri 1,7%, pe un rulaj de 5,7 mil. lei (1,7 mil. euro), dupa ce in sedinta precedenta aceste titluri se apreciasera cu peste 5%.
"Cred ca actiunile SIF isi pastreaza perspectivele de crestere, dat fiind ca acestea si-au schimbat in ultima perioada strategia, in sensul ca vand participatii minoritare la preturi foarte bune si reinvestesc sumele in societati unde detin control si pot sa le gestioneze mai bine", spune Nicolae Rusu.
Cele mai tranzactionate au fost ieri actiunile BRD, pe care s-a realizat si o tranzactie speciala in valoare de 6,1 mil. lei (1,8 mil. euro), in piata acestea pierzand 0,8% pe un rulaj de 5,3 mil. lei (1,6 mil. euro).
Brokerii spun ca interesul investitorilor straini se mentine, acestia continuand seria de achizitii pe Bursa pe fondul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.
Indicele BET a adaugat 0,4%, ca urmare a avasului de aproape 2% al actiunilor Bancii Transilvania si tras in jos de evolutia actiunilor Rompetrol Rafinare, care au pierdut 0,8%, pe un rulaj scazut insa.
Tranzactii mai mari s-au realizat si cu actiunile Transelectrica si Sicomed, care au urcat cu 2%, respectiv 2,3%.
Indicele general al pietei RASDAQ a urcat ieri cu 0,2%, valoarea tranzactiilor realizate pe aceasta piata depasind 20 mil. euro, ca urmare a unor transferuri speciale cu titluri Prospectiuni.
"Cred ca piata va continua pe un trend crescator, in masura in care in perioada urmatoare nu apar evenimente importante pe scena politica, de natura sa infuenteze evolutia din piata", considera Nicolae Rusu.

Actiunile BRD au facut ieri obiectul unei tranzactii speciale ridicate, in valoare de 6,1 milioane de lei (1,86 milioane de euro). Transferul s-a realizat la un pret de 24,5 lei/actiune, putin sub nivelul de inchidere din sedinta precedenta. In piata, aceste titluri au fost de asemenea printre cele mai tranzactionate, cu un rulaj de 5,3 milioane de lei (1,6 milioane de euro). Pe fondul acestor tranzactii, actiunile BRD au pierdut 0,8%, dupa ce la finele saptamanii trecute atinsesera un nou maxim istoric. Ultima tranzactie cu titlurile BRD s-a perfectat la pretul de 24,4 lei/actiune, nivel cu circa 31% peste cel de la sfarsitul anului precedent.

Titlurile SIF Oltenia au castigat 1,4%, pe fondul unor tranzactii in valoare de 5,7 mil. lei (1,7 mil. euro). "In timp ce unele SIF-uri au inregistrat cresteri importante, actiunile SIF Oltenia si SIF Moldova sunt inca la nivelurile de pret din perioada in care s-a anuntat valoarea dividendelor. Aceasta evolutie ar putea avea legatura si cu faptul ca speculatorii au fost mai putin prezenti pe piata la termen de la Sibiu, acolo unde aceste titluri fac cea mai mare parte a tranzactiilor", spune Nicolae Rusu, director la societatea de brokeraj Orizont Invest. La inchidere, actiunile SIF Oltenia au fost cotate la un pret de 3,59 lei/actiune, putin peste nivelul de la finele anului trecut.

Actiunile Transelectrica au inregistrat ieri un avans de aproape 2%, pe fondul unor tranzactii mai ridicate decat de obicei, de 2,6 milioane de lei (0,8 milioane de euro). Compania nationala de transport al energiei electrice va organiza la 6 august o licitatie pentru retehnologizarea statiei electrice Gura Ialomitei, din judetul Ialomita, contract cu o valoare estimata cuprinsa intre 80 de milioane de lei (24,4 milioane de euro) si 104 milioane de lei (32 milioane de euro), sume care nu includ TVA. Aceste titluri au castigat circa 8% in utimele doua saptamani, recuperand scaderile din perioada anterioara, cand actiunile Transelectrica au pierdut circa 11%.

Titlurile Zentiva (fostul Sicomed) s-au apreciat luni cu 2,3%, pe un rulaj in crestere, de 0,8 milioane de lei (0,25 milioane de euro). QVT Fund a vandut la finele lunii trecute pe Bursa un pachet de 14,9% din capitalul producatorului de medicamente, valoarea transferului ridicandu-se la 104,24 milioane de lei (31,9 milioane euro), titlurile fiind transferate la un pret de 1,67 lei/actiune. Pe fondul acestor tranzactii, cotatia Zentiva a pierdut circa 5,5% in piata, dupa ce in perioada precedenta se plasase pe un trend ascendent, cu o apreciere de 12% de la inceputul anului. Ieri, aceste titluri au atins un maxim de 1,78 lei/actiune, nivel la care au si inchis sedinta.

Actiunile Condmag BraSov au plusat cu peste 5%, atingand un nou maxim, aceste titluri fiind si printre cele mai tranzactionate pe piata RASDAQ, cu un rulaj de aproape 1,5 milioane de lei (0,45 milioane de euro). Ieri, la Adunarea Comitetului Bursei, a fost amanata discutia cu privire la traslatarea actiunilor Condmag de pe RASDAQ pe Bursa de Valori Bucuresti, potrivit lui Rares Nilas, directorul societatii de brokeraj BT Securities. Actiunile Condmag Brasov au fost tranzactionate pe parcursul sedintei la un prag minim de 1,88 lei/actiune si au inchis pe maxime, la pretul de 2,02 lei/actiune, nivel de peste doua ori mai ridicat decat cel de la finele anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO