Burse - Fonduri mutuale

Investitorii asteapta o toamna saraca pe Bursa

Investitorii asteapta o toamna saraca pe Bursa

Click pentru imaginea marita

17.09.2007, 18:14 13

Contractele futures cu scadenta decembrie tranzactionate la Bursa din Sibiu, avand ca active suport actiuni listate la Bursa de Valori Bucuresti, aveau la finele sedintei de vineri cotatii apropiate de preturile actuale de pe Bursa ale actiunilor respective, de unde rezulta ca investitorii nu se asteapta la cresteri semnificative pana la sfarsitul anului, din cauza incertitudinii legate de criza pietei americane.
Contractele futures pe SIF Moldova (DESIF2) cu scadenta in decembrie sunt cotate la 3,64 lei, cu doar 2,5% peste cotatia de vineri de la Bursa a actiunilor SIF2, de 3,55 lei. In cazul SIF Oltenia, cotatia futures este cu doar 1,7% mai mare fata de cea spot. Situatia este complet diferita fata de cea de anul trecut, cand optimismul investitorilor a determinat o crestere spectaculoasa a SIF-urilor pe Bursa din Sibiu, diferenta dintre cotatiile futures si cele spot ajungand la 15-20%.
In cazul companiilor petroliere Petrom si Rompetrol Rafinare, ecarturile sunt ceva mai mari, apropiindu-se de 6%. Brokerii sustin ca aceasta situatie se datoreaza incertitudinii investitorilor cu privire la evolutia pietelor internationale in lunile urmatoare, dar si unei stari de pesimism care s-a instaurat in randul investitorilor. Urmatoarea luna ar putea aduce fie o rezolvare a problemei, fie o accentuare a crizei, astfel ca investitorii prefera sa stea deoparte si sa astepte deznodamantul, fapt confirmat si de lichiditatea extrem de redusa din piata.
"Pietele externe sunt intr-un moment de cotitura. Multa lume isi da seama ca problema pietei imobiliare americane este una serioasa, insa multi se asteapta la o interventie ferma a autoritatilor in aceasta problema si vor sa vada rezultatele", sustine Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest.
"In mod cert, o agravare a crizei americane ne-ar lovi la fel de puternic ca si pe ei, avand in vedere corelarea stransa pe care a aratat-o piata noastra fata de pietele internationale in ultima perioada. Totusi, scaderea ar putea fi atenuata de rezultatele economice ale companiilor de pe Bursa la noua luni si de o evolutie pozitiva a indicatorilor macroeconomici", mai spune Pasol. Alti brokeri considera ca piata romaneasca ar putea iesi pentru o perioada din corelatia cu pietele internationale, datorita rezultatelor bune ale companiilor listate, dar si a faptului ca deocamdata economia romaneasca nu este afectata de criza internationala decat marginal.
"Va exista la un moment dat o decorelare a pietei romanesti de cea internationala. Chiar daca in cel mai rau caz vor exista falimente ale bancilor mari din State, acest lucru se va dovedi ca nu ne afecteaza. Economia noastra merge in continuare bine, iar momentul de decorelare ar putea veni atunci cand companiile romanesti vor veni cu rezultatele la noua luni", spune Adrian Ceuca, director general adjunct la Broker Cluj.
"Cred ca scaderile vor continua la nivelul pietelor internationale, pentru ca ma astept ca rezultatele bancilor din Statele Unite pe al treilea trimestru sa fie nesatisfacatoare", mai spune Ceuca.
O alta explicatie pentru asteptarile destul de rezervate ale investitorilor o reprezinta si evolutia atipica a Bursei de la Bucuresti in acest an fata de anii precedenti.
Evolutia Bursei de la Bucuresti a fost una atipica in acest an, perioada de vara fiind caracterizata de o activitate intensa pe piata de capital care a condus la cresteri substantiale, urmate de o corectie in luna august.
"Dupa cresterile importante inregistrate si pe Bursa, si pe RASDAQ este normala o perioada de liniste", sustine Razvan Pasol.
In anii precedenti, perioada de vara se caracteriza printr-o activitate slaba la Bursa, cresterile incepand in septembrie, cand investitorii se intorceau din concedii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO