Burse - Fonduri mutuale

Investitorii asteapta perioada raportarilor la T2 pentru a intra in piata

Investitorii asteapta perioada raportarilor la T2 pentru a intra in piata
22.06.2009, 18:08 13

Bursa a deschis saptamana in scadere, cu o corectie de 2,6% pe principalul indice al pietei, BET, in vreme ce societatile financiare au continuat sa inregistreze pierderi semnificative, de data aceasta indicele BET-FI, sub care sunt grupate SIF-urile, inregistrand o scadere de 3,5%, cea mai mare din piata de altfel.

Analistii sunt de parere ca entuziasmul pentru piata locala se va mentine scazut in urmatoarea perioada, un interes ceva mai ridicat fiind asteptat la sfarsitul lunii viitoare, odata cu inceperea perioadei de raportari financiare pentru trimestrul al doilea. Cu toate acestea, in cazul unor rezultate sub asteptari este posibil ca piata sa inregistreze corectii semnificative, in special pe societatile financiare.
"Pentru lunile de vara ma astept la o piata de tip range, cu o volatilitate ceva mai ridicata pe SIF-uri, cu variatii de pana la 3.000 de puncte. Nu cred insa ca societatile financiare vor cobori sub acest nivel in aceasta perioada", a declarat Mihai Alexa, analist in cadrul societatii de intermediere Broker Cluj.
Cea mai mare corectie la categoria SIF-uri a fost inregistrata de catre titlurile SIF Moldova (SIF2), care au coborat cu 5% fata de referinta, pana la pretul de 0,66 lei/actiune. Restul societatilor financiare au marcat corectii ceva mai temperate, cel mai redus declin fiind consemnat de actiunile SIF Muntenia (SIF4), care au pierdut doar 0,8% fata de referinta.
Scaderi semnificative s-au inregistrat si in sectorul bancar, titlurile Bancii Transilvania (TLV) marcand cea mai mare pierdere dintre societatile bancare, de aproape 6% fata de referinta.
Titlurile BRD au coborat cu 1,2%, in vreme ce actiunile bancii austriece Erste Bank, cotate la categoria international, au coborat cu 2,8% fata de referinta.
"Se observa clar o scadere a interesului pentru piata locala, evolutie tipica lunilor de vara. Cred insa ca odata cu apropierea perioadei de raportari, la sfarsitul lunii viitoare sa vedem o crestere a volumelor de tranzactionare. Chiar daca preponderent or sa intre investitori speculativi in piata, o lichiditate mai mare a pietei este un semnal pozitiv pentru investitorii straini in special", a apreciat Alexa.
Valoarea tranzactiilor din sedinta de ieri a depasit 7,1 mil. euro (30,1 mil. lei), inregistrand astfel cel de-al doilea rulaj din piata de luna aceasta. Volumul de tranzactionare a depasit 74,3 milioane de actiuni, printre cele mai trazactionate actiuni numarandu-se titlurile companiilor petroliere Rompetrol Rafinare (RRC) si Petrom (SNP). Actiunile Petrom au inregistrat cea mai mare scadere din sectorul energetic, de 6,1% fata de referinta, in vreme ce actiunile Rompetrol au inchis sedinta in urcare, cu un avans de aproape 4% fata de referinta, atingand pretul de 0,0457 lei/actiune.
Indicele energetic BET-NG a pierdut 1,3%, coborand astfel la nivelul de 492 de puncte.
"Nu se intra la cumparare pentru ca majoritatea investitorilor asteapta o confirmare de trend. Directia pietei este insa incerta. Aprecierile din ultima vreme sunt puse pe seama interesului investitorilor speculativi pentru SIF-uri, iar pentru perioada urmatoare se asteapta din nou o crestere a acestora, pe perioada raportarilor. Este greu sa faci aprecieri serioase cu privire la evolutia pietei in aceste conditii", a incheiat Alexa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO